Dordtse Voedselvisie zet gezond en duurzaam eten centraal

Dordrecht

De eerste Dordtse Voedselvisie en -agenda voor de jaren 2025-2030 is door de gemeenteraad goedgekeurd. Een gezonde voedselomgeving, gezond voedingsgedrag en het verminderen van voedselverspilling staan hierin centraal.

De visie komt voort uit een burgerinitiatief. Platform Duurzaamheid Dordrecht leverde een grote bijdrage. Marco Brand en Conny Taheij van de werkgroep Voedsel van Dichtbij Dordrecht lichten toe:

De voedselvisie is in onze ogen een eerste stap om het thema breed op de gemeentelijke agenda te krijgen. Dit is belangrijk, omdat ons huidige voedselsysteem onhoudbaar is voor de gezondheid van mens en aarde.

Wethouder Rik van der Linden (CU-SGP), verantwoordelijk voor onder meer klimaatadaptatie en publieke gezondheid, zei eerder:

Voedsel raakt veel thema’s die op en rond het eiland van Dordrecht spelen. Denk aan een korte voedselketen, toegang tot gezond voedsel, de relatie tussen stad en platteland en het stimuleren van lokale producten. Deze voedselvisie laat zien dat gezond en duurzaam eten niet ingewikkeld hoeft te zijn. Door samen te werken met inwoners, ondernemers en organisaties maken we Dordrecht tot een stad waarin iedereen toegang heeft tot gezonde voeding en voedselverspilling tot een minimum wordt beperkt.

Gezonde voedselomgeving

Het eerste speerpunt van de Dordtse Voedselvisie is een gezonde voedselomgeving. De gemeente wil de omgeving zó inrichten dat het voor inwoners makkelijker wordt om te kiezen voor gezond en duurzaam eten. Gezond voedsel wordt bijvoorbeeld extra zichtbaar gemaakt in (sociale) media en het straatbeeld. Ongezonde voeding wordt juist minder prominent.

De gemeente kijkt ook naar het eigen beleid, zoals (straat)reclame, evenementen, vergunningen en inkoop, om het aanbod van gezond voedsel te vergroten.

De omgeving rondom scholen krijgt speciale aandacht. De gemeente werkt samen met initiatieven en organisaties zoals de GGD, JOGG en het Voedingscentrum om in sport- en schoolkantines en bij speeltuinverenigingen een gezonder voedselaanbod te realiseren.

Gezond voedingsgedrag

Het tweede speerpunt is gezond voedingsgedrag. Voedselkeuzes maken we meestal snel en onbewust. Bovendien worden onze keuzes beïnvloed door factoren zoals omgeving, opvoeding, opleiding en inkomen. Dat maakt het soms lastig om voor duurzaam en gezond te kiezen. De gemeente gaat inwoners helpen met campagnes, onderwijs en door gezamenlijk op te trekken met bestaande lokale initiatieven.

Zo gaat Dordrecht meedoen met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en (horeca)ondernemers betrekken bij de promotie van plantaardige alternatieven.

De gemeente ondersteunt initiatieven die zich richten op gezond, lokaal en duurzaam voedsel, onder andere in samenwerking met het Platform Duurzaam Dordrecht en via de Dordtpas. Daarmee kunnen bijvoorbeeld mantelzorgers en gezinnen met een laag inkomen gratis naar het museum, de film of uit eten.

Er is ook aandacht voor voedselonderwijs op basisscholen, samenwerking met lokale agrariërs en het bevorderen van kortere voedselketens.

Voedselverspilling verminderen

Dordrecht wil een toekomstbestendige stad worden die duurzaam, klimaatneutraal en circulair is. Het verminderen van voedselverspilling, het derde speerpunt, speelt hierin een belangrijke rol. De gemeente benadert die uitdaging van twee kanten: door preventie (voorkomen dat goed eten wordt weggegooid) en door het beter benutten van reststromen.

Er wordt al onderzoek gedaan om inzicht te krijgen in de locaties, hoeveelheden en oorzaken van voedselverspilling in de stad. De volgende stap is horeca en andere voedselaanbieders bij te staan in het verduurzamen van hun aanbod, en hen in verbinding te brengen met partijen die voedselafval op een duurzame manier kunnen verwerken.

De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door jaarlijks deel te nemen aan de Verspillingsvrije Week en wil zich ook aansluiten bij de organiserende Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.