Den Haag actualiseert Voedselstrategie

Robert Barker

De gemeente Den Haag gaat ondernemers en inwoners meer handvatten bieden om gezond en duurzaam voedsel te produceren, bereiden en consumeren. De actualisatie van de Haagse Voedselstrategie uit 2013 kondigt een aantal nieuwe regelingen en initiatieven aan, waarbij de nadruk ligt op lokaal en plantaardig eten en het tegengaan van voedselverspilling.

De Haagse wethouder van dierenwelzijn, buitenruimte en milieu, Robert Barker (PvdD), licht toe:

Het eten op ons bord draagt bij aan onze gezondheid, het klimaat en de samenleving waar we deel van uitmaken. Door bewuste keuzes te maken, bijvoorbeeld om vaker plantaardig te eten, kunnen we veel positieve impact maken op de wereld om ons heen.

De gemeente zet aanvullende stappen op drie vlakken:

  1. Faciliteren en stimuleren van de activiteiten van inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
  2. Educatie en advies.
  3. Zelf het goede voorbeeld geven.

Stimuleren en faciliteren

Het Stadslandbouwloket van de gemeente helpt startende en bestaande voedselinitiatieven met kennis en toegang tot subsidies en netwerken in de stad en daarbuiten.

In The New Farm kunnen voedselproducenten en initiatieven als de Volkskeuken, een bierbrouwer, kimchiproducent en chocolademaker ruimte huren en gebruik maken van een kas, kookruimte en andere faciliteiten.

Dankzij de subsidieregeling Duurzame wijkactie kunnen voedselinitiatieven budget krijgen voor de bekostiging van bijvoorbeeld communicatie en startmateriaal.

En de gemeente sluit een klimaatdeal met de Haagse tak van Koninklijke Horeca Nederland om duurzaam voedsel in restaurants en andere eetgelegenheden beter te positioneren.

Barker vertelt:

Veel Hagenaars zijn al bezig met het bord van de toekomst. In buurttuinen komen mensen bij elkaar om samen groente en fruit te verbouwen, ondernemers werken aan de lekkerste plantaardige gerechten en ook op scholen is volop aandacht voor eerlijk en duurzaam eten. We willen deze initiatieven zoveel mogelijk ondersteunen en in het zonnetje zetten.

Educatie

Basis- en middelbare scholen krijgen lesmateriaal over het belang en de impact van dierlijke en plantaardige eiwitten op volksgezondheid en klimaat.

Kinderen en jongeren leren verder op een praktische manier over gezond en bewust eten met programma’s als Duurzame Masterchef, een kookwedstrijd waarin leerlingen worden uitgedaagd om het lekkerste plantaardige gerecht te bereiden.

Goede voorbeeld

In de eigen bedrijfsrestaurants aan de Leyweg en het Spui moet de verhouding plantaardige/dierlijke eiwitten binnen vijf jaar 50/50 zijn. Vervolgens wil de gemeente de verhouding doorschuiven naar 60/40 procent plantaardig/dierlijk in lijn met het advies van de Gezondheidsraad.

Op locaties van de gemeente is de vegetarische, plantaardige optie inmiddels de standaardkeuze bij lunches en borrels. Dat wordt ook zo in de banqueting. Sinds twee jaar zijn in alle koffiecorners plantaardige alternatieven voor koemelk voorhanden.

Binnen de mogelijkheden van lopende contracten koopt de gemeente zoveel mogelijk biologisch, lokaal, seizoensgebonden en Fairtrade in.