Utrecht neemt eiwittransitie op in aanbesteding catering

Salade

De gemeente Utrecht wil de eiwittransitie van dierlijke naar plantaardige consumptie bevorderen. Ook binnen de eigen organisatie.

In een aanbesteding voor de catering van drie kantoorlocaties van de gemeente, waaronder het stadhuis, wordt inschrijvers gevraagd een zo hoog mogelijk gehalte plantaardige eiwitten ten opzichte van het totaal aantal ingekochte eiwitten aan te bieden (minimaal 80 procent) en het gehalte dierlijke eiwitten in het standaardmenu te verlagen.

Verder eist Utrecht dat de dierlijke producten die nog wel worden verkocht, voldoen aan milieu- en dierenwelzijnscriteria.

Inkoopbeleid

In het inkoopbeleid kunnen overheden vastleggen welke voorwaarden en criteria van toepassing zijn op aanbestedingsprocedures.

Ook kan een gemeente in dit beleid vastleggen dat het bij een aanbesteding meer gewicht toekent aan bijvoorbeeld duurzaamheidseisen om de eiwittransitie te bevorderen. Lees hier meer over in CircuLaw.