De gemeente Utrecht heeft een Beleidsnota Gezondheid opgesteld voor de periode 2024-2027 om de gezondheidsverschillen in de stad te verkleinen.
Met de nota speelt de gemeente in op een verwachte schaarste in de gezondheidszorg, de groei van de stad en de daarmee samenhangende ruimtelijke uitdagingen, en mentale problemen onder jongeren.
Verschil tussen arm en rijk
‘Acht op de tien Utrechters voelt zich gezond,’ vertelt wethouder Eelco Eerenberg van Volksgezondheid (D66), ‘maar tegelijkertijd zijn er zichtbare gezondheidsverschillen in onze stad.’ Inwoners met een hoog inkomen leven langer en in betere gezondheid dan inwoners met een laag inkomen.
Dat mag niet zo zijn, want íedere Utrechter, jong, oud, rijk of arm heeft recht op een eerlijke kans op een gezond leven. Daarom ben ik trots op dit nieuwe beleid waarmee we het verschil maken en investeren waar de investering het hardst nodig is.
Betutteling?
De gemeente wil de gezondheidsverschillen tussen sociaal-economische groepen met 30 procent verminderen.
Dat is een ingewikkelde opgave waarvoor het nodig is om kritisch te kijken naar de oorzaken van ongezondheid. Waarom wordt bijvoorbeeld reclame voor ongezonde producten onder het mom van ‘persoonlijke keuze’ toegestaan terwijl het bevorderen van gezonde leefgewoonten al snel ‘betutteling’ wordt genoemd?
Gezonde leefomgeving
De beleidsnota zet in op gezonde leefgewoonten én een gezonde leefomgeving.
Dat betekent bijvoorbeeld dat Utrechters in de openbare ruimte minder vaak in aanraking moeten komen met ongezonde verleidingen: reclames voor ongezond eten en drinken worden geweerd en er komt meer balans in de voedselomgeving.
In 2027 moet gezond eten en drinken de norm zijn geworden bij sociale voorzieningen. Daarvoor gaat Utrecht sturen op gezond eten en drinken via de eigen uitvoering, in de samenwerking en als opdrachtgever.