Utrecht sluit convenant voor lokaal en duurzaam voedsel

Brood groenten fruit

De voedselagenda van de provincie Utrecht zet in op korte ketens en gezond en duurzaam eten. Met een Convenant Lokale en Duurzame Voedselketens, Samen eten we de provincie mooier, geeft Utrecht hier verder uitvoering aan.

Het convenant is gericht op voedselinkopende bedrijven en instellingen. Ondertekenaars spreken de ambitie uit om tussen 2024 en 2027 te werken naar een lokalere en duurzamere voedselinkoop. Dat wil zeggen:

  • Lokale herkomst.
  • Biologisch.
  • Minimaal 50 procent plantaardig.
  • Maximaal 15 procent voedselafval.
  • Bevorderend voor de biodiversiteit.

Goede voorbeeld

De provincie geeft het goede voorbeeld door de eigen bedrijfscatering zo gezond en duurzaam mogelijk in te richten. Met hulp van het adviesbureau Greendish worden meer lokale producten ingekocht; verschijnen meer plantaardige opties op het menu; en wordt voedselverspilling tegengegaan.

De provincie Utrecht doet bovendien mee aan de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel en de Verspillingsvrije Week.