Stichting Biltsheerlijk spant zich in om lokaal, gezond en milieuvriendelijk eten de normaalste zaak van De Bilt te maken.
Daarvoor heeft de stichting vier speerpunten gekozen:
- Duurzaamheid: eet meer plantaardig. Onze acties nu hebben consequenties voor de volgende generaties.
- Korte ketens: voorkom voedselkilometers. Direct inkopen bij lokale kleinschalige producenten is goed voor mens en natuur.
- Gezond eten: eet uit het seizoen. Eet gevarieerd met lekker veel verse groenten en fruit.
- Lokale economie: koop lokaal. Lokale voedselteelt en afname voor een eerlijke prijs zorgt voor werkgelegenheid.
Bilsheerlijk is een initiatief van Duurzaam De Bilt, dat wordt ondersteund door de gemeente.
Activiteiten
De stichting organiseert activiteiten en stimuleert initiatieven die inwoners aanzetten om lokaal, gezond en milieuvriendelijk te eten.
Op het gebied van voedseleducatie werd bijvoorbeeld een Plukdoolhof opgezet, basisschoolkinderen kregen moestuinonderwijs en in de Week van de Duurzaamheid serveerden Biltse scholen een gezonde lunch met tomatensoep, volkoren boterhammen en komkommer.
Voor de regio’s Bilthoven, De Bilt, Groenekan, Maartensdijk en Westbroek heeft Biltsheerlijk vijf fietsroutes uitgestippeld langs (biologische) voedselproducenten, waaronder boerderijen, fruittelers, imkers, kwekerijen en molens. De routes variëren van 10 tot 18 kilometer en zijn online en via een app te volgen.
Om inwoners in verbinding te brengen met voedsel en de natuur wil Biltsheerlijk een voedselbos aanleggen. Dit verbetert de biodiversiteit van de directe omgeving, draagt bij aan klimaatadaptatie en een gezond waterpeil, en legt koolstof vast. De plannen voor de aanleg van het voedselbos zijn op hun website te volgen.