De gemeente Enschede zet in op een gezonde generatie, met weerbare, gezonde mensen die kunnen opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving, en waarin sprake is van een sterke sociale basis.
Met die stip op de horizon is in mei het Beleidskader Gezondheid & Vitaliteit opgesteld. Daarin geeft de gemeente ook de richtingen van beleid aan om in 2040 een ‘Gezond Enschede’ waar te maken.
Inspiratie
Nu leven Enschedeërs gemiddeld nog minder lang, en minder lang in goede gezondheid, dan andere Nederlanders. Ze zijn vaker eenzaam en hebben meer zorg en ondersteuning nodig.
Voor een betere toekomst liet de gemeente zich inspireren door de zogenoemde Blue Zones. Dat zijn plaatsen in de wereld waar mensen juist buitengewoon lang en gezond leven door een samenspel van factoren: ze zijn actief, veel buiten, bewegen de hele dag door, hebben een goed sociaal netwerk, weinig stress — en eten gezond.
Bewust eten
De gemeente Enschede zet daarom in op ‘bewust eten’. Dat betekent: veel groente en fruit, weinig dierlijke eiwitten, en beperkt toegevoegde suikers en koolhydraten. Met het stimuleren van zo’n plant-forward manier van eten, wil de gemeente verschillende doelen bereiken:
- Overgewicht bij kinderen, volwassenen en ouderen tegengaan.
- Meer gezonde en minder ongezonde verleidingen in openbare ruimtes.
- Initiatieven aanmoedigen om kennis en vaardigheden over gezonde voeding te vergroten.
- Sportkantines gezonder maken.
Deze doelen worden uitgewerkt in een uitvoeringsstrategie naar 2030, een uitvoeringsprogramma voor de jaren 2025-26, en de Omgevingsvisie van Enschede.