Het klimaatburgerberaad van Deventer heeft met volle overtuiging gestemd voor een reclameverbod op vlees, vliegreizen en zuivel. 84 van de 100 gelote inwoners waren vóór.
In het rapport ‘Komoptan! Deventer Klimaatraad adviseert‘ verwijst de raad naar andere gemeenten, waar fossiele reclames al worden geweerd. Zo weigert Bloemendaal advertenties voor producten die met fossiele brandstoffen zijn gemaakt en hebben raadsleden in Nijmegen en Tilburg voor vergelijkbare verboden gestemd:
Hiermee wordt de burger niet verleid tot deze zaken en worden ze bovenal niet genormaliseerd.
Vliegreizen, maar ook de veehouderij, stoten immers broeikasgassen uit, waardoor het klimaat verandert. Ook heeft de met name intensieve veehouderij een weerslag op de natuur: in Nederland hebben wilde dier- en plantsoorten last van overtollig stikstof; we importeren veevoer uit Zuid-Amerika, waar de helft van de Cerrado — een enorme savanne ten zuiden van de Amazone — al is opgeslokt door de sojateelt.
We adviseren dat de gemeente Deventer reclame-uitingen voor vlees, zuivel en vliegreizen op eigen bushokjes, reclameborden en de overige openbare ruimte niet langer toestaat. De gemeente kan dit uitbreiden met andere reclamecategorieën die klimaatbelastend zijn. Hiermee laat de gemeente Deventer zien dat zij lef toont en een voorbeeld wil geven aan haar inwoners.
Het rapport bevat verder adviezen voor de verduurzaming van de landbouw, waaronder de aanleg van voedselbossen; circulariteit en natuurbeheer.
Uitvoering
Om een verbod op reclame voor vliegen, vlees en zuivel in Deventer te bereiken, doet de lokale klimaatraad drie voorstellen:
- De gemeente formuleert stringent beleid op reclame-uitingen.
- De gemeente steekt hiervoor haar licht op bij gemeenten die dit al doen.
- De gemeente zorgt dat dit financieel haalbaar is, bijvoorbeeld door meer ideële reclame.
Het college heeft toegezegd om het advies van het burgerberaad in behandeling te nemen.
Burgerberaden
Burgerberaden zijn een steeds populairder democratisch middel. Een groep gelote inwoners van een gemeente of regio gaan dan met elkaar in gesprek om aanbevelingen te doen aan de politiek. Bij de samenstelling wordt rekening gehouden met de demografie van de gemeente of regio, zodat het burgerberaad een goede afspiegeling is.
De Rijksoverheid organiseert dit jaar een Nationaal Burgerberaad Klimaat.