Noord-Holland brengt kansen van eiwittransitie in kaart

Eiwittransitie in Noord-Holland

In 2020 stelde de Rijksoverheid de Nationale Eiwitstrategie (NES) op. De primaire doelstellingen zijn:

  1. Meer eiwitrijke gewassen telen.
  2. Meer eiwitten uit bronnen zoals algen en zeewier extraheren.
  3. Meer eiwitten uit reststromen halen.

Het beleid van de Noord-Holland sluit nauw bij de NES aan. De provincie kan bijdragen door bijvoorbeeld het aantrekkelijke vestigingsklimaat voor nieuwe bedrijven, maar ook met grondstoffen, producten en procesinnovaties.

In 2022 liet de provincie onderzoeken welke Noord-Hollandse organisaties zich met de eiwittransitie bezighouden, wat de grootste uitdagingen zijn voor deze bedrijven en wat mogelijke kansen zijn voor de eiwittransitie in Noord-Holland.

Stakeholders in kaart

Onderzoeksbureau Larive International bracht de verschillende Noord-Hollandse stakeholders in kaart binnen de clusters R&D en onderwijs, uitgangsmaterialen, teelt, verwerking en productie, Retail en Horeca.

Er werd onderscheid gemaakt tussen:

  • Eiwitten op land, zoals erwten, soja en veldbonen.
  • Eiwitten op zee, zoals zeewier.
  • Eiwitten op industriële wijze, zoals microalgen en kweekvlees
  • Eiwitten uit insecten.

Bakermat

Het onderzoek bracht verschillende krachten, zwaktes, kansen en bedreigingen rond de eiwittransitie in Noord-Holland aan het licht.

Zo is Noord-Holland een bakermat voor innovaties en startups, met een gunstige geografische ligging aan zee en een sterke verwerkende industrie, kunnen reststromen worden benut, de ontwikkeling van kweekvlees worden gestimuleerd, en kunnen bestaande productiefaciliteiten van dierlijke eiwitten ook worden gebruikt voor de productie van plantaardige eiwitten.

Waar nog aan gewerkt kan worden, zijn een betere match tussen opleidingen en de behoeftes van het bedrijfsleven, meer ondersteuning van bedrijven bij het aanvragen van subsidies en vergunningen, en het vergroten van de effectiviteit rond innovatie, opschaling en kennisdeling op (inter)nationaal niveau.

Aanbevelingen

Larive International raadt de provincie aan meer samenwerking te creëren tussen onderwijs, bedrijven en overheidsinstanties. Het gaat niet alleen om het samenbrengen van bedrijven of organisaties uit eenzelfde branche, maar juist categorie- en ketenoverschrijdend; het afval van de één kan een hulpbron zijn voor de ander.

Verder kan expertise van verschillende organisaties worden gecombineerd en kunnen faciliteiten worden gedeeld.

Uitdragen

Tenslotte is het van belang om niet alleen beleidsmatig vast te stellen wat de ambities zijn, maar dit breed uit te dragen onder (beleids)medewerkers. Voor velen is ‘de eiwittransitie’ nog een futuristisch en onbekende term, stelt Larive International vast. Een beter begrip van wat de eiwittransitie inhoudt, en waarom die hard nodig is, moet (beleids)medewerkers motiveren en stimuleren om ermee aan de slag te gaan.