Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo vormen samen de BUCH. Deze vier gemeenten zetten zich in voor een gezonder en duurzamer voedselaanbod. Hiervoor werd samengewerkt met Greendish en lokale horeca. Het project had vier doelstellingen:
- Het verduurzamen van de menukaarten door meer plantaardige en minder dierlijke gerechten aan te bieden.
- Het inzichtelijk maken en verminderen van voedselverspilling binnen de deelnemende horecalocaties.
- Het opzetten van een lokaal netwerk van horecazaken die als ambassadeurs fungeren voor duurzaam voedselaanbod.
- Het bevorderen van een gezonder en duurzamer voedselaanbod binnen de regio.
Onder meer Restaurant Julie’s, Pannenkoekenhuis Duinvermaak, Pizzeria Pasteria Montagne, Restaurant Fabel’s, Blooming Hotel en Bergen Binnen deden aan de pilot mee.
Aanpak en resultaten
Het project kende vier fases: een nulmeting van de voedselverspilling, een adviesgesprek, een interventieperiode met begeleiding, en een effectmeting van waaruit een impactrapport kon worden opgesteld.
De resultaten van de pilot waren indrukwekkend. De deelnemende horeca hebben gezamenlijk aanzienlijke besparingen gerealiseerd:
- Voedselverspilling: 3.618 kilo voedsel bespaard.
- Broeikasgasemissie: 12.334 kilo CO₂ bespaard.
- Watergebruik: 191.872.236 liter water bespaard.
- Kostenbesparing: 19.186 euro bespaard.
‘Dit project en het meten van de waste was heel zinnig,’ vertelt de uitbater van Restaurant Fabel’s.
Ik heb me er nu meer in verdiept en je gaat er gewoon op letten. Kleine aanpassingen maken echt al veel verschil.