Haarlem Food Future

Haarlem Food Future

Binnen Haarlem Food Future werken inwoners, ondernemers, stadslandbouwers, boeren, horeca, onderwijs en de gemeente aan het verduurzamen van de voedselvoorziening in Haarlem. Het initiatief richt zich op zes thema’s:

  1. Stadslandbouw en eetbaar groen
  2. Duurzame en gezonde voedselkeuzes
  3. Voorkomen van voedselverspilling
  4. Upcyclen van reststromen
  5. Voedseleducatie
  6. Voedselalliantie

Stadslandbouw en eetbaar groen

Om ruimte te vragen voor stadslandbouw organiseert Haarlem Food Future netwerkbijeenkomsten om kennis te delen, het netwerk te versterken en gezamenlijke promotieplannen te maken. Samen met de gemeente wordt gekeken hoe kleinschalige landbouwprojecten in de stad kunnen worden opgezet en hoe intensiever kan worden samengewerkt om de voedselproductie verder te verduurzamen.

Met behulp van de gemeente en de Rabobank zijn twaalf video’s gemaakt van inspirerende stadsland- en tuinbouwinitiatieven om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met lokale groenten, fruit, bloemen en kruiden.

Ook is een interactieve kaart ontwikkeld waarmee de verschillende stadslandbouwinitiatieven in en rondom Haarlem gemakkelijk zijn te vinden.

Duurzame en gezonde voedselkeuzes

Binnen dit thema worden inwoners en ondernemers aangespoord om keuzes te maken die bijdragen aan een positieve verandering van het voedselsysteem. Dat wil zeggen: zoveel mogelijk lokaal en ecologisch geteeld.

Voorkomen van voedselverspilling

Uit een inventarisatie door Haarlem Food Future bleek dat er in de stad vaak voedsel over is bij (super)markten en winkels. Zo ontstond het idee voor de Gered Voedselschakelaar.

De Gered Voedsel Coördinator inventariseert de behoeften en mogelijkheden en legt het contact tussen leverancier en sociaal initiatief. Het is de schakel die partijen verbindt en zorgt voor logistieke ondersteuning om het geredde voedsel op de juiste plek te krijgen.

Om verspilling in de horeca tegen te gaan, wordt in 60 cafés, cateraars en restaurants een ‘doggy bag‘ (eigenlijk box) aangeboden. Doordat het bedienend personeel zich actief opstelt in het meegegeven van een doggy bag, hoopt Haarlem Food Future een gedragsverandering in gang te zetten:

Zo wordt het meenemen van overgebleven eten in de horeca de norm en géén uitzondering.

Voedseleducatie

Door voedseleducatie-professionals uit de regio met elkaar te verbinden, bundelt Haarlem Food Future krachten en ontstaan er nieuwe projecten.

Voor scholen en kinderopvang is er een digitale menukaart vol Haarlemse activiteiten over smaak, voedselproductie, gezonde voeding, consumentenvaardigheden en voedselbereiding.

Om jongeren bewust te maken van de impact van vlees op de planeet, maakte Haarlem Food Future de film ‘Maak gehakt van CO₂’. De productie en consumptie van vlees zijn namelijk voor 20 procent verantwoordelijk voor de uitstoot van koolstofdioxide. Bovendien zorgt vleesproductie voor aantasting van de natuur en dierenwelzijn, maar ook voor gezondheidsproblemen:

De overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten is daarom van groot belang.