Convenant voor gezond en duurzaam voedselaanbod in Amsterdam

Stopera Amsterdam

Twaalf grote Amsterdamse organisaties, waaronder de gemeente, hebben het convenant Samen eten we Amsterdam gezond, duurzaam en eerlijk ondertekend. Hiermee zetten de partijen in op het verbeteren van de voedselomgeving in de hoofdstad, zodat de gezonde en duurzame keuze de meest logische keuze wordt.

Ook ondernemen de ondertekenaars stappen om hun eigen voedselaanbod structureel gezonder en duurzamer maken.

Ambities

In het convenant zijn voor 2030 vier ambities opgenomen:

  1. Minstens 60 procent van de eiwitten is plantaardig, afkomstig uit bijvoorbeeld groenten, fruit, peulvruchten en noten.
  2. Minstens 80 procent van het aanbod past binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
  3. Minimaal 25 procent van het ingekochte voedsel is biologisch.
  4. Voedselverspilling is gehalveerd ten opzichte van 2015.

35.000 maaltijden

Het convenant is ondertekend door zorgorganisaties Amsta, Amstelring, Amsterdam UMC, Arkin, BovenIJ ziekenhuis en Cordaan; de gemeente Amsterdam, Green Business Club Zuidas, het Gemeente Vervoerbedrijf GVB, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit Amsterdam. Gezamenlijk serveren deze organisaties zo’n 35.000 maaltijden per dag: ontbijt, lunch en diner.

Met zoveel maaltijden komt ook een grote verantwoordelijkheid, vindt de wethouder voor duurzaamheid Zita Pels (GroenLinks), die het convenant namens de gemeente ondertekende:

We willen een voedselaanbod dat beter is voor onze gezondheid, minder belastend is voor het milieu en eerlijk is voor zowel boeren als consumenten. Door samen te werken en duidelijke richtlijnen af te spreken met inkopers, leveranciers en producenten, zetten we een grote stap in de goede richting.

Andere werkgevers en voedselinkopende organisaties kunnen bij het convenant aansluiten.