De gemeente Amsterdam heeft al vastgelegd dat het voedselaanbod in de eigen catering minstens 50 procent plantaardig moet zijn. Dirk de Jager (GroenLinks), die Zita Pels tijdelijk vervangt als wethouder voor Dierenwelzijn, Duurzaamheid en Voedsel, vertelde de gemeenteraad dat hij zelfs streeft naar een plantaardig aanbod van 70 procent in de kantines bij de volgende aanbesteding.
In horeca en supermarkten is het voedselaanbod nog overwegend dierlijk. Zo bevat 85 procent van het assortiment in supermarkten, en maar liefst 96 procent van de kant-en-klaarmaaltijden, dierlijke ingrediënten. Door een hoger aandeel plantaardig aan te bieden in de catering en kantines van publieke instellingen, komt het landelijke doel om in 2030 minstens 60 procent plantaardige en maar 40 procent dierlijke eiwitten te consumeren dichterbij.
Pijler
Amsterdam ondertekende eerder dit jaar het Plant Based Treaty. Hierin staat de overstap naar plantaardig voedsel centraal.
Dit is ook één van de pijlers van de Amsterdamse Voedselstrategie, waarmee de gemeente de transitie naar een plantaardiger voedsel- en drankenaanbod — ook binnen de eigen organisatie — wilt versnellen.
Inkoopbeleid
In het inkoopbeleid kunnen overheden vastleggen welke voorwaarden en criteria van toepassing zijn op aanbestedingsprocedures.
Ook kan een gemeente in dit beleid vastleggen dat het bij een aanbesteding meer gewicht toekent aan bijvoorbeeld duurzaamheidseisen om de eiwittransitie te bevorderen.
De gemeenten Amersfoort en Utrecht gingen Amsterdam hierin voor. Lees hier meer over in CircuLaw.