Amsterdam heeft een Voedselstrategie ontwikkeld om bij te dragen aan de transitie naar een gezond, eerlijk, duurzaam en betaalbaar lokaal voedselsysteem.
Samen met initiatiefnemers, (kennis)instituten, overheden, boeren en bedrijven gaat de gemeente aan de slag met onderwerpen zoals het verbinden van regionale productie met stedelijke consumptie, het terugdringen van voedselverspilling, het verkorten van de transportafstand voor voedsel, en het stimuleren van de consumptie van plantaardige eiwitten.
Plantaardige leefstijl
In de Uitvoeringsagenda Voedselstrategie 2023-2026 worden deze doelen concreet uitgewerkt. De agenda bevat zes actielijnen, waaronder ‘meer plantaardig’.
Om een plantaardige leefstijl te stimuleren, wil de gemeente de komende jaren:
- Een Uitvoeringsplan opstellen om de transitie naar een plantaardig voedsel- en drankenaanbod binnen de gemeentelijke organisatie te versnellen.
- Een samenwerking aangaan met Amsterdamse publieke instellingen om hetzelfde voor elkaar te krijgen in de eigen organisaties.
- Lobbyen en samenwerken binnen de City Deal Veranderen van voedselpatronen naar meer plantaardig.
- Als een van de eerste Europese steden het Plant Based Treaty ondertekenen.
- De lobby naar het Rijk aanscherpen om tot een eiwitverhouding van 60/40-procent plantaardig/dierlijk in 2030 te komen.
Lokaal ondernemerschap
Ook binnen het thema ‘ondernemerschap’ komt plantaardig voedsel aan bod.
De gemeente ondersteunt, verbindt en faciliteert innovatieve Amsterdamse startups en scale-ups die zich bezighouden met plantaardige voeding en de eiwittransitie, en helpt hen om lokaal en internationaal op te schalen.
Op termijn zal de gemeente ook inzetten op het strategisch aantrekken van buitenlandse bedrijven voor de regio.
Voorstellen PvdD
Tijdens de laatste raadsvergadering van 2023 werd de Amsterdamse Uitvoeringsagenda Voedselstrategie besproken. De PvdD diende meerdere voorstellen in om het gevoel van urgentie te vergroten en de plannen van de gemeente nog concreter te maken.
Met succes: meerdere voorstellen werden aangenomen, wat betekent dat de gemeente het aanbod van plantaardige opties actief zal gaan stimuleren in onder andere horecagelegenheden, supermarkten, ziekenhuizen, treinstations en op evenementen.