Amsterdam heeft als eerste gemeente in Nederland en eerste hoofdstad in de Europese Unie het Plant Based Treaty ondertekend. Daarmee onderschrijft de stad ‘met een krachtig signaal de uitgangspunten uit het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 voor een klimaatneutraal en circulair voedselsysteem.’
‘De manier waarop we voedsel produceren, distribueren, bewerken en consumeren heeft een groot effect op de gezondheid van mensen en dieren en draagt bij aan de klimaatcrisis,’ schrijft de gemeente. In haar Voedselstrategie heeft Amsterdam zich tot doel gesteld om veranderingen zo vorm te geven dat alle inwoners toegang kunnen krijgen tot gezond, eerlijk, duurzaam en betaalbaar eten en drinken.
Een actielijn om dit te bereiken is de verschuiving naar meer plantaardig voedsel. De consumptie van meer plantaardige eiwitten is beter voor onze gezondheid. Het kan leiden tot minder aandoeningen als hart- en vaatziekten en darmkanker. Ook is het beter voor onze klimaatbelasting door het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen en vermindering van landgebruik en uitputting van oceanen. En minder industriële veeteelt is beter voor dierenwelzijn. De ambitie is om de verhouding eiwitten in het voedingspatroon in de stad te verschuiven van 40 naar 60 procent plantaardig in 2030.
Door het Plant Based Treaty te ondertekenen, sluit Amsterdam zich aan bij 1.800 bedrijven, 1.400 maatschappelijke organisaties en 26 steden die oproepen om:
- Geen land meer vrij te spelen voor industriële veeteelt;
- Minder dierlijk en meer plantaardig te eten; en
- Vitale ecosystemen te herstellen.
Onder meer Belfast, Edinburgh en Los Angeles gingen Amsterdam voor.