Gratis advies over verduurzaming voor horeca in Alkmaar

Alkmaar horeca

Het menu verduurzamen en tegelijk geld besparen. Tien horecaondernemers in de gemeente Alkmaar kunnen daarover gratis advies krijgen van Greendish.

‘Samenwerken aan een duurzamere toekomst voor de horeca in Alkmaar is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor het succes van lokale ondernemers,’ zegt wethouder Christiaan Peetoom (VVD).

Ik nodig lokale horecaondernemers dan ook van harte uit om net als Budget Broodjes gebruik te maken van zo’n gratis adviesgesprek.

Verspilling

Jaarlijks worden in de horeca zo’n 114 miljoen hoofdgerechten weggegooid. Dit is 12 procent van alle voedselverspilling in Nederland.

Elke kilo voedselverspilling zorgt voor gemiddeld 4,5 kg CO₂-uitstoot en kost een ondernemer gemiddeld 7 euro. Door minder eten weg te gooien, besparen ondernemers niet alleen eten en geld, maar helpen ze ook om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Verduurzaming in de breedte

In het adviesgesprek komt niet alleen voedselverspilling aan bod; Greendish, dat veel ervaring heeft met het vergroening van het voedselaanbod in horeca en publieke instellingen, geeft ook tips over andere manieren om kosten te verlagen en vervuiling tegen te gaan. Zoals lokale- en seizoensgebonden inkoop, en het promoten van meer groente en minder vlees op de menukaart.

Ondernemers krijgen concrete aanbevelingen om hun menu’s duurzamer en gezonder te maken. En tips om hun winstmarges te vergroten.

Enthousiaste ondernemers

De adviseurs van Greendish hebben al meerdere enthousiaste horecaondernemers in Alkmaar begeleid, waaronder hotel The Fallon en Budget Broodjes.

‘Het adviesgesprek was duidelijk en met leuke tips,’ vertelt Tom Kimmenaede, de eigenaar van Budget Broodjes.

Wij zijn nog beter op verspilling gaan letten. We brengen dit nu wekelijks in kaart en vergelijken dit met andere vestigingen. Ook werkt elke vestiging samen met een lokale groenteboer die zo lokaal mogelijk producten inkoopt.