Ruud van den Belt is sinds 2015 de trotse burgemeester van Steenbergen. In de podcast ‘We hebben hier goud in handen!‘ gaat hij in gesprek met inwoners, ondernemers en andere gasten over de kansen en mogelijkheden die de regio biedt.
Als voorproefje op de podcast schrijft Van den Belt steeds een bugemeestercolumn over het thema dat in de uitzending wordt besproken. 2024 trapt af met ‘Onze toekomst is plantaardig!‘:
Met plantaardige hapjes uit eigen bodem, stad en streek hebben we op de Nieuwjaarsontmoeting eigenlijk al een voorproefje genomen op deze column en de nieuwe podcastaflevering van deze week. Die gaat namelijk over de omslag van fossiele naar plantaardige grondstoffen en producten. Een noodzakelijke ontwikkeling, voor een gezondere, duurzamere en dus leefbaardere wereld, nu en in de toekomst. Dit is zeker geen ver van m’n bed-show, want deze zogenoemde groene transitie speelt zich in belangrijke mate af in onze eigen achtertuin. Op zich niet zo vreemd, want we zijn natuurlijk van oudsher een agrarische gemeente, strategisch gelegen op uiterst vruchtbare grond.
Ruim de helft van alle banen in onze gemeente ligt ook nu nog altijd in deze sector. Dat zouden er wel eens veel meer kunnen worden, als je ziet wat er allemaal gebeurt op het Agro & Food Cluster Nieuw-Prinsenland in Dinteloord. De innovatiekracht van de bedrijven die daar gevestigd zijn kent, letterlijk en figuurlijk, geen grenzen.
Wie hier alles van weet is CEO Paul Mesters van Cosun Beet Company, de vroegere Suiker Unie. Naast de grootste suikerfabriek van Europa is in 2017 het Cosun Innovation Center geopend; een laboratorium waar voortdurend nieuwe toepassingen het levenslicht zien voor elke vezel van de suikerbiet. Die ‘gouwe ouwe suikerbiet’ kom je zodoende inmiddels al tegen in — onder meer — papier, medicijnen, verzorgings- en cosmeticaproducten, schoonmaakmiddelen plasticvervangers, verf en ga zo maar door. En, zeker niet te vergeten, in duurzame voeding. ‘Hoe gaan we straks anders een wereldbevolking van 9 miljard mensen van voedsel voorzien?,’ vraagt Mesters zich hardop af.
‘Voor een mooie baan hoeven jongeren dus echt niet naar de Randstad,’ benadrukt hij bovendien. ‘De vraag naar zowel mbo’ers, hbo’ers als universitair geschoold personeel groeit enorm.’ Dat geldt ook in de land- en tuinbouw, weet Johan Staes, mijn tweede gast in deze podcast. Telg uit een boerenfamilie en directeur van Rabobank Zuidwest-Brabant. Nog zo’n coöperatie die — evenals Cosun — al 125 jaar onlosmakelijk verbonden is met onze regio.
Staes steekt alle boeren graag een hart onder de riem en gelijk heeft ‘ie, want een zondebok is gauw gevonden, maar bedenk eens wat we in de loop der tijd allemaal aan onze boeren hebben te danken. ‘Juist door telkens weer nieuwe kansen te zien.’
Het gaat er dan ook vooral om, dat we samen optrekken en elkaar steunen. Als ondernemers, overheid en onderwijs hun krachten bundelen, gaat het goud dat we hier in handen hebben vanzelf glimmen. Op die manier kan Steenbergen zich in mijn beleving absoluut ontwikkelen tot hét ‘Greenpoint’ van Nederland. En daar plukken we dan allemaal de vruchten van!