Op 14 en 15 oktober 2024 werden in Veghel de Food Inspiration Days gehouden: een tweedaags evenement voor professionals uit de horeca en foodservice om inspiratie op te doen over nieuwe ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Het evenement werd georganiseerd door de Brabantse gemeente Meierijstad in samenwerking met AgriFood Capital, Coca-Cola, Google Food Lab en Unilever.
Deze vijftiende editie van de Food Inspiration Days stond in het teken van ‘New Dutch’: de nieuwe Nederlandse keuken. Op de website vertelt de organisatie:
Met alle huidige uitdagingen in ons voedselsysteem is het goed om vooruit te kijken naar een Nederlands voedselsysteem vol nieuwe kansen en mogelijkheden. Een systeem dat bruist van de innovatie, gestoeld op de kennis van vroeger, maar doorontwikkeld met de technologie van vandaag en morgen.
Trends
Hoe ziet die doorontwikkeling er uit? Tijdens het evenement stonden zes trends centraal:
- De eiwittransitie.
- Van een lineaire naar een circulaire economie.
- Van eindige landbouw naar duurzame sourcing.
- Transities op de arbeidsmarkt.
- Van fossiele naar duurzame energie.
- Van human intelligence naar artificial intelligence.
Dezelfde zes thema’s komen terug in het Food Inspiration Trend- & Transitierapport, een jaarlijks naslagwerk waarin de trends voor het nieuwe jaar worden besproken. Maaike de Reuver, hoofdredacteur van Food Inspiration, licht toe:
We eten meer plantaardig, maar 70 procent van de Nederlanders wil vlees niet opgeven. Dé trend is ‘hybride’. Hybride producten zijn dierlijke producten waarvan een deel is vervangen door plantaardige eiwitten.
Plant-forward ondernemers
Op verschillende podia kwamen ruim 50 professionals uit de voedselsector aan het woord.
Zo vertelde Tessa Nikopoulos van Planted over de plantaardige vleesalternatieven die zij maken van erwten, soja en zonnebloemolie. Planted is al actief in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk, en hoopt ook terrein te winnen in Nederland.
Marieke Laméris van Lekker Lupine enthousiasmeerde aanwezigen over de potentie van lupinebonen. Het platform laat telers, andere producenten, chefs en consumenten kennis maken met deze plantaardige eiwitbron.
Bonduelle sprak over de kansen in regeneratieve landbouw. Dit plantaardige bedrijf bij uitstek had ook meerdere gerechten en producten meegebracht om bezoekers te laten proeven.
Lees en bekijk een terugblik op de website van AgriFood Capital. De volgende Food Inspiration Days zijn op 23 en 24 juni in Ede. Daarover meer op de website van Food Inspiration.