Helmond is een hub van voedselverwerkende bedrijven. Ariza verwerkt meer dan 140.000 ton groente en fruit per jaar voor purees en sap. Carezzo produceert verschillende eiwitverrijkte producten. In acht op de tien maaltijden die in Nederland worden gegeten, zitten poederstoffen die door Huijbregts in Helmond zijn gemengd. De Smaakspecialist is de grootste klant van het sociaal werkbedrijf Atlant.
De gemeente wendt dit netwerk aan om voedselverspilling tegen te gaan en gezonde voeding voor iedereen een impuls te geven.
Bij de Food Tech Brainport zijn ook technologiebedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen betrokken om die toekomstbestendige voedingsindustrie samen vorm te geven.
We kijken met name naar innovatieve technologieën die een verschil maken op het gebied van duurzaamheid en gezondheid en kunnen die vaak vergelijken met de industriestandaard. Bedrijven kunnen terecht voor kleine tests, maar ook voor volwaardige food-grade productieruns.
Vier clusters
Er wordt samengewerkt binnen vier clusters:
- Ingrediënten uit (plantaardige) stromen (eiwittransitie, 100 procent verwaarding en milde scheiding)
- Langer vers voedsel (milde conservering)
- Handsfree voedsel verwerken (smart food processing)
- Regionaal food tech netwerk
Diensten
Food Tech Brainport organiseert bedrijfsbezoeken, masterclasses en events voor ondernemers. Ook kunnen startende bedrijven deelnemen aan beurzen en (internationale) activiteiten.
Food Tech Brainport helpt verder om projecten te initiëren op regionaal, landelijk en Europees niveau, en biedt toegang tot financiering, subsidies en innovatievouchers.
De partners van Food Tech Brainport bieden faciliteiten op laboratorium-, pilot- en productieschaal. Het geheel is een fabriek voor het verwerken van (plantaardige) stromen tot halffabricaten en ingrediënten. Ook kunnen start-ups gebruik maken van tijdelijke of permanente kantoorruimte.
Succesverhalen
BeefyGreen is één van de succesverhalen van Food Tech Brainport. Het bedrijf voorkomt voedselverspilling door de steel (of voet) van oesterzwammen te verwerken tot een vlezige structuur die lijkt op dierlijk vlees. In de kwekerij wordt die steel meestal weggegooid. De burgers van BeefyGreen maken het weer makkelijker voor consumenten om plantaardiger te eten.
Lazy Foods verwerkt onverkoopbare avocado’s tot spreads zonder kunstmatige toevoegingen. Het werkt daar binnen Food Tech Brainport in samen met Pascal Processing. Dankzij hun milde conserveringstechniek — ‘high pressure processing’ — is de guacamole van Lazy Foods veel langer houdbaar.
Food Tech Brainport was ook betrokken bij de opschaling van PeelPioneers. Samen met hen is een projectplan opgesteld voor het omzetten van citrusschillen in voedingsvezels, zoals cellulose en pectine, voor gebruik in onder meer de bakkerij, vlees(vervangers), soepen en sauzen.
Lees meer succesverhalen op de website van Food Tech Brainport.