Wethouder Peter Bakker (GroenLinks) van Breda bezocht op vrijdag 1 november samen met raadsleden, provinciale beleidsmakers en Anja Hazekamp, lid van het Europees Parlement voor de Partij voor de Dieren, The Protein Brewery in de stad.
Dit innovatieve bedrijf fermenteert eiwitten uit suikerbieten die anders zouden worden weggegooid. Zo draagt het bij aan zowel de eiwittransitie als het verminderen van voedselverspilling. De eiwitten kunnen weer worden toegepast in pasta, vlees- en visvervangers, en plantaardige zuivel.
Ook vertegenwoordigers van brancheorganisatie HollandBio en The Good Food Institute, dat onderzoek doet naar eiwitvervangers, namen deel aan het bezoek dat was georganiseerd door de Dierencoalitie en Eurogroup for Animals.
EU-regels
Het bezoek bestond uit een rondleiding door de productiefaciliteit en een gesprek over de Europese regelgeving voor alternatieve eiwitten. CEO Sue Garfitt benadrukte hierin het belang van hervorming.
De huidige EU-goedkeurings- en toelatingsprocedure voor nieuwe voedselproducten is complex en soms onvoorspelbaar. Daardoor wijken bedrijven uit naar Azië, Israël, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, waar overheden soepeler omgaan met nieuwe manieren om voedsel te produceren.
Zo heeft The Protein Brewery in Singapore al toestemming gekregen om de markt op te gaan. Kweekvlees is daar ook te koop. Amerika en Israël hebben dit jaar de eerste gekweekte vleesproducten goedgekeurd.
Garfitt hield haar bezoekers voor:
Een efficiënte regelgeving voor nieuwe voedselingrediënten is essentieel om een duurzamer voedselsysteem op te bouwen en EU-leiderschap op weg naar de groene transitie via de Green Deal te kunnen ondersteunen.
Hazekamp is als ondervoorzitter van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid in het Europees Parlement direct bij het onderwerp betrokken.
Ambitie van Brabant
De provincie Noord-Brabant is enthousiast. Samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en REWIN West-Brabant heeft het een plan gemaakt om koploper te worden in de eiwittransitie. Daarbij ligt de focus op de opschaling van ingrediënten die plantaardige voeding lekker, voedzaam en betaalbaar maken.
De nabijheid van voedselinnovatieclusters Delft, Gent en Wageningen, en de aanwezigheid van bestaande voedselketens, maakt de provincie de ideale plek om efficiënt plantaardige voedselinnovaties te produceren. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (VVD) vertelt:
Onder het motto ‘Brabant, the Scale-Up Plant of Europe’ willen we over vijf jaar nationaal en internationaal bekend staan als dé opschalingshotspot voor plant-based start-ups. Ik heb er vertrouwen in, dankzij onze unieke combinatie van een robuuste agrifoodsector en een sterke hightech maakindustrie.
Naast The Protein Brewery, dat is voortgekomen uit de biotech incubator BioscienZ, kent Brabant bijvoorbeeld Peel Pioneers, dat waardevolle ingrediënten uit sinaasappelschillen haalt, en De Vegetarische Slager, inmiddels onderdeel van Unilever. Cosun verwerkt in de provincie onder meer suikerbieten. Revyve werkt samen met brouwerijen om een alternatief voor kippeneiwit te produceren uit biergist.