Brabant bundelt krachten om de Scale-Up Plant van Europa te worden

Brabant: The Scale-Up Plant of Europe kaart

De toekomst is volgens de provincie Noord-Brabant plantaardig. ‘De transitie naar duurzame voedselsystemen is een essentieel onderdeel hiervan.’ Om een koploperspositie in deze transitie te pakken, slaat de provincie de handen ineen. Daarbij ligt de focus op de opschaling van ingrediënten die plantaardige voeding lekker, voedzaam en betaalbaar maken.

De ambitie van de Provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en REWIN West-Brabant is om dé opschalingshotspot van Europa te worden. De nabijheid van voedselinnovatieclusters Delft, Gent en Wageningen en de aanwezigheid in Brabant van bestaande voedselketens maakt de provincie de ideale plek om efficiënt plantaardige voedselinnovaties te produceren.

Wat nog mist, is een plek waar start-ups hun ideeën kunnen opschalen en daardoor sneller naar de markt kunnen brengen. Brabant springt nu in dat gat.

Internationaal bekend

De provincie huisvest pioniers in plantaardige- en alternatieve eiwitten. Zoals De Vegetarische Slager, nu onderdeel van Unilever. The Protein Brewery, dat is voortgekomen uit de biotech incubator BioscienZ, fermenteert alternatieve voedselingrediënten voor pizza’s, pannenkoeken, muffins en vleesvervangers. Peel Pioneers haalt waardevolle ingrediënten uit sinaasappelschillen voor cosmetica, levens- en schoonmaakmiddelen, en profiteerde van een tijdige investering van de BOM om verder te groeien.

‘In Brabant werken we aan slimme oplossingen voor onze maatschappelijke uitdagingen, zoals de eiwittransitie,’ vertelt provinciebestuurder Martijn van Gruijthuijsen.

Onder het motto ‘Brabant, the Scale-Up Plant of Europe’ willen we over vijf jaar nationaal en internationaal bekend staan als dé opschalingshotspot voor plant-based start-ups. Ik heb er vertrouwen in, dankzij onze unieke combinatie van een robuuste agrifoodsector en een sterke hightech maakindustrie.

Brigit van Dijk-van de Reijt, CEO van BOM, vult aan:

Het ontwikkelen van een (functioneel) voedingsingrediënt is al een uitdaging, maar de opschaling ervan tot een commerciële versie vergt pas echt veel kennis, kunde en kapitaal. Start-ups kunnen dat niet volledig op eigen kracht. De scale-up plant biedt de kennis, de faciliteiten en het netwerk om de kansen die plant-based voor Brabant biedt te verzilveren. Op deze manier kunnen we plantaardige voeding als realistisch alternatief aanbieden en onze kennis en innovaties (internationaal) slim vermarkten.

Netwerk van faciliteiten

Brabant gaat een netwerk van toegankelijke pilot-, demo- en full-scale faciliteiten faciliteren.

Daarnaast wordt er langlopende sector-specifieke ondersteuning opgezet voor start-ups die willen opschalen.

Bestaande bedrijven kunnen zich aansluiten bij het initiatief en bijvoorbeeld een deel van hun capaciteit inzetten om samen te werken met start-ups. Zo zien Royal Cosun, dat onder meer suikerbieten verwerkt, en Lamb Weston, gespecialiseerd in aardappelen, kansen om nieuwe markten aan te boren in onder meer de teelt van tuinbonen. Revyve werkt samen met brouwerijen om een alternatief voor kippeneiwit te produceren uit biergist.

Daarnaast gaan de partners samenwerken aan internationale positionering, acquisitie en samenwerkingen aangaan met internationale start-ups. De BOM zal waar mogelijk investeren in deelnemende bedrijven.