Agrifood is van groot belang voor de West-Brabantse economie. Zowel qua toegevoegde waarde, exportwaarde als werkgelegenheid is het één van de grootste sectoren in de regio. Er zijn boeren, telers, voedselproducten, gewasveredelaars, machinebouwers en verpakkers gevestigd; een cluster met een groot innovatiepotentieel, nieuwe marktkansen en werkgelegenheid.
Om dat potentieel te verzilveren, en innovatie een impuls te geven, is in Bergen op Zoom Delta Agrifood Business (DAB) opgericht: een open innovatie- en expertisecentrum van bedrijfsleven en onderwijs op het gebied van plantaardige voeding. Het complex is door de gemeente gefinancierd.
DAB heeft als missie en ambitie om samenwerkingen aan te gaan met bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen.
We faciliteren initiatieven vanuit het bedrijfsleven en ondersteunen via diverse onderwijsinstellingen de verschillende innovatieve ontwikkelingen. Samen vernieuwen we hierdoor de manier waarop we voedsel, grond- en hulpstoffen verbouwen, telen en bewerken. Slimmer, duurzamer en circulair.
Eiwittransitie
Eén van de vier thema’s waar DAB zich op richt, is de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten: de eiwittransitie.
Om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende eiwitten te kunnen voorzien, zullen we naast de bekende bronnen ook alternatieve, wat meer avontuurlijke, eiwitbronnen moeten gaan zoeken. De laatste decennia zijn we steeds meer vooral dierlijke producten met dierlijke eiwitten gaan eten, zoals vlees, vis, ei, melk en kaas. Maar om iedereen in de toekomst te kunnen voeden is het goed om weer meer plantaardige eiwitten te gaan eten en meer variëren in eiwitten. Zo krijgen we een duurzamer eetpatroon.
De agrarische coöperatie CZAV, één van de partners van DAB, zet in op verdere ontwikkeling van teeltkennis om telers te helpen bij de eiwittransitie en vermindering van middelengebruik. AlgaeHolland is dé leverancier van microalgen aan producenten van onder meer brood, pasta en veganistische snacks. Monkeys by the Sea maakt plantaardige alternatieven voor seafood. Protix haalt eiwitten voor veevoer uit insecten.
Voedselinnovatie is een ander speerpunt. Zo ontwikkelt Gastronology in Bergen op Zoom 3D-foodrecepturen en aantrekkelijke 3D-fooddesigns.
Wat DAB biedt
DAB is een huisvestingslocatie en ontmoetingsplek voor start-ups, MKB, grote bedrijven en onderwijsinstellingen. Het is gevestigd in het voormalige suikerlab van Royal Cosun, dat in 2018 door de gemeente Bergen op Zoom werd overgenomen.
Daarnaast heeft DAB een publieksfunctie en creëert een draagvlak voor innovaties in de agrifoodsector.
Het gebouw beschikt over project- en vergaderruimtes, laboratoria en klimaatkassen.
Daarnaast huisvest DAS het Kennisloket Agrofood Zuidwestelijke Delta, een initiatief van Curio, HAS Green Academy en REWIN West-Brabant, de regionale ontwikkelingsmaatschappij. Bedrijven en studenten kunnen hier terecht met hun vragen over agrofood.
Door te leren van elkaar wordt bijgedragen aan het innoveren van de veelzijdige sector en kunnen we jong talent enthousiasmeren, verder ontwikkelen en binden.
Onder andere Cosun, HAS Hogeschool, Lamb Weston, Rabobank, Rijk Zwaan en ZLTO dragen financieel aan DAS bij om voedselinnovatie in West-Brabant aan te jagen en jong talent in de regio aan te trekken.