Altena pakt groots uit voor Week van Ons Eten

Claudia Schipper

Tussen 5 en 12 oktober deed de gemeente Altena mee aan het jaarlijkse evenement De Week van Ons Eten. Meer dan 4.000 bezoekers trokken van boerderij naar boomgaard, bekeken een documentaire, bezochten de conferentie of aten de Maaltijd van Morgen.

Gezonde dips

Op 7 oktober gaf HAK in de lokale bibliotheek een workshop over hoe je met groenten en peulvruchten heerlijke dips kunt maken. Doel van de workshop was om aanwezigen te stimuleren vaker groenten en peulvruchten te kopen. Als afsluiter kreeg iedereen een tasje met recepten en producten mee naar huis.

Circulair voedselsysteem

Op 10 oktober organiseerden de gemeente, Regio West-Brabant en provincie Noord-Brabant de conferentie Circulair Voedselsysteem: Samen zorgen voor de maaltijd van morgen. Centraal stond de vraag: Hoe kunnen we het voedselsysteem zo kunnen inrichten dat het minder negatieve effecten heeft op het klimaat, de biodiversiteit, waterkwaliteit en onze gezondheid, en wat is ieders rol en verantwoordelijkheid daarbij?

Er kwamen bevlogen sprekers aan het woord.

Hanneke van Ormondt van Stichting Urgenda en Caring Farmers benadrukte het belang van minder gewassen voor veevoer telen en juist meer groenten en fruit voor humane consumptie om de omslag te maken naar natuurinclusieve landbouw.

Henk Schouten maakt met zijn familiebedrijf plantaardige producten en vleesvervangers. Schouten werkt samen met HAK en andere partners in the Green Protein Alliance om voedselproductie en -consumptie plantaardiger te maken. Hij vertelde hoe het bedrijf de overstap wil maken naar nóg duurzamer en lokaler.

Arend Koekkoek onderzoekt bij Campus Almkerk hoe innovatie en mechanisatie kunnen bijdragen aan een duurzaam landbouwsysteem, zoals robots die onkruid wieden en ‘pixelfarming’ (elk blokje een ander gewas).

Guusje van Tienhoven, chef projects bij Greendish, vertelde hoe zij voedselaanbieders leren om hun gasten te verleiden, bijvoorbeeld door meer te vertellen over wat er in het product zit, of door plantaardige gerechten tussen andere gerechten op de kaart te zetten in plaats van apart te labelen als ‘vegetarisch’.

Maaltijd van Morgen

Op 11 oktober boden lokale horeca en supermarkten een speciaal lokaal of plantaardig gerecht aan. Ook middelbare scholen deden mee aan de ‘Maaltijd van Morgen’. Zo kozen jongerenwerkers en de wethouder, Claudia Schipper (CDA), een plantaardige snack en namen leerlingen deel aan een foodroulette.

Ontmoet de boer

Op 12 oktober konden inwoners en geïnteresseerden bij meerdere boerenbedrijven op bezoek. De aardappelen van Martine Hoeve waren inmiddels geoogst. Bij Pixelfarming stonden nog genoeg groenten in de tuin. Waar dat bedrijf zaaien en onkruidbestrijding aan robots overlaat, worden bij Collectieboomgaard Den Hill honderden verschillende rassen appels en peren met de hand geplukt. Hier wordt het unieke Altena Sap van gemaakt.