In januari 2023 ondertekende de gemeente Altena een intentieverklaring om meer biologisch en lokaal voedsel in te kopen. Het doel: in 2026 minstens 50 procent van het aanbod in de bedrijfscatering biologisch, plantaardig en/of lokaal ingekocht.
Deze maand maakte de gemeente de balans op.
Goede voorbeeld
Wethouder Claudia Schipper (CDA) is verantwoordelijk voor het programma Circulair Voedselsysteem. Zij vindt het belangrijk dat de gemeente het ‘goede voorbeeld’ geeft met een lokale en circulaire catering:
We stimuleren boeren, verwerkers, winkels en consumenten om lokaal te kopen en te verkopen. Met het ondertekenen van de intentieverklaring begin dit jaar wilden we als Gemeente Altena laten zien dat ook wijzelf aan zet zijn om dat te doen.
Stappen gezet in zuivel
Ben Verweij is coach en opleider voor de cateringmedewerkers van MidZuid. In deze hoedanigheid is hij verantwoordelijk voor de in- en verkoop van de bedrijfskantine op het gemeentehuis. Hij vertelt dat er al een aantal, ook minder zichtbare veranderingen zijn doorgevoerd:
Vooral bij de zuivel zijn stappen gezet: de eieren, melk, karnemelk, yoghurt en margarine zijn inmiddels allemaal biologisch. Met de rest van het assortiment zijn we minder ver, alleen de tomaten kopen we inmiddels biologisch in.
Binnenkort serveert Verweij ook plantaardige melkvervangers. ‘Ik ben heel benieuwd naar de reacties van de gasten in de kantine.’
Uitdagingen
Verweij heeft met een aantal uitdagingen te maken. ‘We zijn deels afhankelijk van de vaste leverancier in wat we kunnen aanbieden.’ Die heeft nog niet voor alles biologische producten. En hij moet rekening houden met de gasten:
Ik kan een heerlijke biologische salade Caprese maken, maar als de prijs daarmee van 2,50 naar 6 euro stijgt, wordt hij toch slechter verkocht. En niet verkocht betekent verspilling. Dat is uiteraard niet de bedoeling.
Ook logistiek blijkt de inkoop soms lastig. De timing van leveringen is niet altijd goed te voorspellen, dat heeft met de schaal van de producenten te maken.
Daarnaast zijn de houdbaarheid en opslag nog een punt van aandacht:
Verse broodjes van de bakker zijn natuurlijk heerlijk, maar vragen ook om dagelijks verse aanvoer. Dat is nog niet haalbaar, ook financieel niet. Jammer, want ook al koop ik zelf privé alles lokaal, in een bedrijfskantine werkt dat anders.