Samen op zoek naar eiwitrijke teelten op zandgrond

Lupine

Gemeenten en partners in Noord-Limburg en Oost-Brabant werken sinds 2022 samen in het project Verbonden Peelproeftuinen om nieuwe gewassen te verkennen en ontwikkelen die kunnen bijdragen aan de eiwittransitie en het bestendigen van de biodiversiteit in de regio.

Het gaat om eiwitrijke en vezelrijke gewassen zoals lupine, veldbonen en mengteelten met graan en voererwten.

Op 13 februari, de dag voor Valentijnsdag, werden de resultaten van drie jaar onderzoek en samenwerking gepresenteerd op het evenement ‘Love is in the soil.’

De Peel

‘Lupine en veldbonen spelen een belangrijke rol in de uitvoering van de Nationale Eiwitstrategie en het versterken van duurzame verdienmodellen voor agrarische bedrijven,’ menen de initiatiefnemers: AgroProeftuin Noordoost-Brabant, Innovatiehuis de Peel en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond.

Zij dragen verder bij aan het verbeteren van de bodemstructuur en de waterkwaliteit van de zandgronden in de Peel.

Binnen het project zoeken boeren, proeftuinen, onderwijs en overheid naar (rotaties van) eiwitrijke teelten die in de omgeving van het natuurgebied kansen bieden.

Gewasrotatie

Eén van de doelstellingen is de inzet van slimme gewasrotaties. Hierbij worden twee of meer gewassen na elkaar op dezelfde akker verbouwd.

Gewasrotatie is doorgaans gunstig voor de structuur en vruchtbaarheid van de bodem. Boeren hebben minder last van onkruid en plagen, en de uitspoeling van meststoffen naar grond- en oppervlaktewater neemt af.

AgroProeftuin de Peel, een andere partner in het project, zet de mogelijke voordelen van gewasrotatie op een rijtje:

  • Een ruimere en efficiëntere vruchtwisseling door een meer divers bouwplan.
  • Een betere bodemkwaliteit met meer organische stof en betere stikstofbinding.
  • Minder inzet van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest.
  • Een betere waterkwaliteit door minder uitspoeling van nitraat.
  • Nieuwe verdienmodellen door de groeiende vraag naar plantaardig eiwitten voor mens en dier.

Doelen

Andere doelen van de Verbonden Peelproeftuinen zijn:

  • Bijdragen aan de eiwittransitie.
  • Nieuwe verdienmodellen voor een duurzame landbouw.
  • Kennis ontwikkelen en kennis delen.

Ambitie is nodig, want het opschalen van teelt, afzet en consumptie verloopt stroef:

Dit terwijl Nederland ambitieuze doelen heeft gesteld voor de eiwittransitie: in 2030 100.000 hectare eiwitrijke gewassen. Op dit moment staat de teller op slechts 18.000 hectare.

De samenwerking wordt financieel gesteund door het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland Zuidoostelijke Zandgronden. Hierin zijn het Rijk, de provincies Limburg en Noord-Brabant, waterschappen Aa en Maas en Limburg, en de gemeenten van Noord Limburg, Noordoost- en Zuidoost-Brabant vertegenwoordigd.