Tijdens het landelijke congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Groningen werd een nieuwe, plantaardige snack gelanceerd: de eiwitbal. Ruim 2.500 burgemeesters en wethouders uit heel Nederland konden dit alternatief voor de bitterbal als eersten proeven.
De eiwitbal is de uitkomst van een regionaal samenwerkingsproject, waarin de gemeenten Groningen en Oldambt optrokken met onder meer aardappelverwerker Avebe, horecagroothandel Bidfood, Campus Groningen, Hanzehogeschool Groningen en ME-AT the Alternative, de plantaardige lijn van Vion.
Doel van de samenwerking was om nieuwe, gezondere producten te ontwikkelen uit duurzaam geteelde gewassen. De eiwitbal bestaat onder andere uit aardappel- en veldbooneiwitten uit de regio.
Trots
Kirsten de Wrede (PvdD), wethouder Eiwittransitie van de gemeente Groningen, benadrukt het belang van deze ontwikkeling:
We moeten met zijn allen toe naar een gezondere en duurzamere manier van het telen van voedsel. Verschuiving van de consumptie van dierlijke eiwitten naar plantaardige en nieuwe eiwitbronnen, oftewel de eiwittransitie, is hierbij een belangrijk aspect. Ik ben er trots op dat we hier in de gemeente Groningen, als deelnemer aan het samenwerkingsproject, de eiwitbal kunnen lanceren tijdens dit nationale congres. De deelnemers worden hopelijk ambassadeurs van de eiwitbal, zodat binnenkort heel Nederland geniet van deze nieuwe, duurzame snack uit Groningen.
Eten van de toekomst
Erich Wünker, wethouder Economische Zaken van de gemeente Oldambt, voorziet een grote rol voor dit soort innovatieve voedselproducten:
Dit is echt een voorbeeld van het eten van de toekomst. Meer plantaardig, duurzamer en gezonder. In Groningen zijn alle ingrediënten aanwezig om nieuwe producten als de eiwitbal te ontwikkelen: kennis, kunde en grondstoffen zoals duurzaam geteeld graan uit de gemeente Oldambt, de Graanrepubliek van Nederland.