Groningen stelt routekaart op voor gezond en duurzaam voedselsysteem

in
Groningen stadhuis

Gezond, duurzaam en meer plantaardig voedsel voor iedereen. De gemeente Groningen heeft een routekaart opgesteld om daar stap voor stap naartoe te werken. Het belangrijkste doel: in 2050 een gezond en duurzaam voedselsysteem.

Goed voor de aarde, mensen en dieren

Gezond en duurzaam eten is goed voor de aarde en goed voor mensen en dieren. De manier waarop we nu ons meeste voedsel produceren is juist slecht voor het klimaat en de biodiversiteit. Tegelijk is klimaatverandering een bedreiging voor land- en tuinbouw: door extreem weer mislukken oogsten. Ook ziet de gemeente steeds vaker gezondheidsproblemen die te maken hebben met eten, zoals inwoners met overgewicht.

Groningen wil een toegankelijk, gezond en duurzaam voedselsysteem voor iedereen. Daarvoor is het eten van meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten nodig. Minder vlees, kaas, eieren en melk. Meer fruit, groente, noten, bonen en zaden. Tegelijk wil de gemeente werken aan meer lokale voedselproductie- en consumptie.

Routekaart

De Routekaart voedsel- en eiwittransitie beschrijft hoe en waarom de gemeente dit samen met inwoners, kennisinstellingen, bedrijven en overheden in de regio wil doen.

Het doel is een gezond en duurzaam voedselsysteem in 2050, waarin gezond, duurzaam en meer plantaardig voedsel voor iedereen in Groningen toegankelijk is.

Om ervoor te zorgen dat dit doel wordt gehaald, heeft de gemeente tussendoelen voor 2030 opgesteld, waaronder:

  • 50 procent minder vruchtbare akkergrond wordt ingezet voor de productie van veevoer.
  • Een korte-keten-netwerk, waarin agrarische ondernemers van de gemeente (een deel van) hun producten kunnen verkopen.
  • Inwoners halen 60 procent van hun eiwitten uit plantaardige bronnen.
  • Op alle basisscholen wordt voedselles gegeven.
  • Er wordt geen voedsel meer verspild.
  • In alle wijken is het mogelijkheid om samen te koken en te eten, bijvoorbeeld in wijkcentra of buurtrestaurants.

Uitvoering

Een uitvoeringsagenda voor de periode 2024-26 beschrijft de maatregelen die de gemeente treft om nu en binnenkort de tussendoelen te halen.

Zo is er onderzoek uitgevoerd aan de Rijksuniversiteit Groningen naar voedselverspilling in de gemeente. Daaruit bleek dat de gemeente meer kan doen om inwoners te informeren, bijvoorbeeld met recepten voor restjes, adviezen om efficiƫnt boodschappen te doen en informatie over hoe je eten het best kan bewaren.

De gemeente is al in gesprek met ondernemers en vrijwilligers over het gezonder en duurzamer maken van het voedselaanbod en de voedselomgeving in Groningen. Ook wordt onderzocht in hoeverre de Omgevingswet mogelijkheden biedt om te sturen op een toekomstbestendige en duurzame landbouw.

Scholen waarvan minimaal 30 procent van de leerlingen uit
een huishouden met een laag inkomen komt, komen al in aanmerking voor gratis schoolmaaltijden. De gemeente wil dit doorzetten en mogelijk uitbreiden.

Ten slotte gaat Groningen meer ‘eetbaar groen’ en stadslandbouw faciliteren.

De routekaart en uitvoeringsagenda zijn hier te lezen.