Groningen heeft eerste wethouder eiwittransitie

Kirsten de Wrede

Kirsten de Wrede (PvdD) is de eerste wethouder eiwittransitie van Nederland. Zij gaat zich in Groningen inzetten voor een plantaardiger voedingspatroon.

De Wrede is sinds de oprichting van de Partij voor de Dieren politiek actief. Eerst als fractiemedewerker van Statenlid Anja Hazekamp — inmiddels lid van het Europees Parlement — later voor gemeenteraadslid Gerjan Kelder. In 2019 werd ze zelf raadslid en fractievoorzitter.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 vormden ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, PvdD en SP een college in de stad. De Wrede werd wethouder met naast de eiwittransitie ook circulaire economie, dieren, landbouw, natuur en platteland in haar portefeuille.

Koploper

Het coalitieakkoord van 2022 spreekt de ambitie uit om Groningen koploper te maken in de eiwit- en voedseltransitie:

We streven naar een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten.

Dat heeft voordelen voor landschap en natuur én voor de volksgezondheid:

Door gezond eten te stimuleren verkleinen we gezondheidsverschillen tussen inwoners en wijken. Verleiding en bewustwording zijn belangrijk om mensen te stimuleren meer groente en fruit te eten en vaker te kiezen voor plantaardige alternatieven in plaats van vlees. Kinderen laten we via scholen op aansprekende manier kennis maken met hoe lekker en gezond plantaardig eten is…

In gesprek

‘Ik ga als één van de eerste dingen in gesprek met de kennis- en gezondheidsinstellingen om te kijken hoe we er handen en voeten aan kunnen geven,’ vertelt De Wrede RTV Noord. Ook wil ze de Groningse horeca verleiden om meer plantaardige gerechten op de menukaart te zetten.

We gaan dan samen acties bedenken om de eiwittransitie onder de aandacht te brengen. Ik merk nog steeds dat mensen niet precies weten wat het is.

Toch moet het belang niet worden onderschat. De Wrede rekent voor dat de productie van dierlijke eiwitten, zoals rundvlees, veel meer ruimte inneemt. Ook veroorzaakt het een hogere uitstoot van broeikasgassen en stikstof dan de teelt van groenten en fruit. Peulvruchten, zoals lupine, zijn veel minder belastend voor het milieu.

Als je een akker hebt, dan haal je daar bijvoorbeeld 400 kilo lupine vanaf en van diezelfde akker haal je 40 kilo rundvlees.

Terwijl lupinebonen een uitstekend ingrediënt zijn voor plantaardige vleesvervangers.