Groningen wil als gemeente het goede voorbeeld geven in de eiwittransitie. In de Uitvoeringsagenda van de Routekaart voedsel- en eiwittransitie die de gemeente heeft uitgestippeld om in 2050 tot een gezond en duurzaam voedselsysteem te komen, zijn daarom plannen en ambities opgenomen die de gemeente intern kan doorvoeren.
Catering
De afgelopen jaren is het aanbod in de bedrijfsrestaurants en catering van de gemeente al plantaardiger en duurzamer geworden. De cateraar levert bovendien zoveel mogelijk biologische producten. Het doel is om de komende twee jaar nog verder te verduurzamen.
Voor de koffieautomaten wordt gezocht naar een leverancier die plantaardige melkvervangers kan leveren.
Aanbesteding
De gemeente bereidt daarnaast een nieuwe aanbesteding voor, waarin voor het jaar 2028 ambitieuzere doelen worden opgenomen.
Daarnaast wordt onderzocht hoe er nog gezonder, duurzamer en lokaler kan worden ingekocht. Hierbij werkt de gemeente samen met de partners van Het Akkoord van Groningen: het Alfa-college, de Hanzehogeschool, Noorderpoort en Rijksuniversiteit, de provincie en de twee ziekenhuizen in de stad.