Voor een duurzamer voedselsysteem is gezonder en meer lokaal eten, en minder voedselverspilling, essentieel. De gemeente Groningen ondersteunt samen met Greendish zes horecaondernemers bij het verduurzamen van hun menukaart: Het Concerthuis, Het Oude Politiebureau, Everts Party Catering, Dennis Cooking Place, News Café en de Prael Brouwerij.
Greendish helpt overheden, zorginstellingen, cateraars en restaurants om hun voedselaanbod gezonder en duurzamer te maken.
Impact
In januari ging Greendish van start met het werven van zes horecalocaties, in samenwerking met Groningen Werkt Slim, het duurzaamheidsplatform voor Groningse ondernemers.
Vervolgens is bij de zes restaurants een nulmeting uitgevoerd; zowel een inkoopcheck als een voedselverspillingsmeting. In de daaropvolgende twee maanden deelde Greendish advies en praktische begeleiding om:
- Voedselverspilling tegen te gaan;
- Lokaal en seizoensgebonden in te kopen; en
- Minder dierlijke producten op de menukaart te zetten.
In juni werden de metingen herhaald. De besparingen bleken fors:
- 109.312 kilo minder CO₂-uitstoot, gelijk aan 2.610 autoritjes tussen Groningen en Utrecht.
- 7.154 kilo minder voedselverspilling.
- 777.556 liter minder waterverbruik.
- 50.074 euro minder kosten.
Lokale leveranciers
Everts Partycatering ging aan de slag met het verminderen van voedselverspilling door de portiegrootte te verkleinen en de restverwerking anders aan te pakken. Al het snijafval gaat nu naar eigen varkens. Over een paar jaar wordt hun vlees weer in de catering verkocht.
Andere ondernemers kozen ervoor om bijna alleen nog biologisch of lokaal in te kopen. Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau zet minder dierlijke producten op de menukaart.
‘Ik ben door dit project echt meer geïnspireerd en bewuster geworden,’ vertelt de eigenaar van Dennis Cooking Place, die het meetwerk goed noemt voor het bewustzijn van zijn medewerkers én gasten.
Lees meer over dit project op de website van Greendish.