Lokaal en plantaardig eten is gezonder voor milieu, mens en dier. De gemeente Wageningen stimuleert daarom de productie en consumptie van plantaardige eiwitten in en uit de regio. De website Wageningen Eet Duurzaam houdt inwoners hiervan op de hoogte.
Lekker lupine
Meerdere boeren in en rondom de gemeente Wageningen telen de lupineboon, die rijk is aan plantaardig eiwit, voedingsvezels, vitamines en aminozuren.
Lupine kan in Wageningen worden gekocht bij de Streekmarkt en winkels zoals Vreemde Streken en De Gieterij. Ook restaurants zoals Hotel De Wereld en Food of Cultures werken met de lupineboon.
In 2020 zette de organisatie Lekker Lupine! in samenwerking met de gemeente lupine in tien restaurants en cafés op de kaart tijdens de Week van de Duurzaamheid. Wageningse restaurants brengen lupine extra onder de aandacht tijdens De Week van Ons Eten.
Moestuin op het AZC
Iedere dinsdag ontmoeten asielzoekers elkaar in de moestuin van De Keijenberg. Dat levert niet alleen een gezonde aanvulling op de maaltijd op; asielzoekers komen zo ook met elkaar en inwoners in gesprek, leren van elkaars culturen en oefenen met de Nederlandse taal.
Plukgroen
Op steeds meer plekken in Wageningen staat ‘plukgroen’: bomen en struiken waar inwoners zelf fruit en noten van mogen plukken, zoals appels, peren, kastanjes en hazelnoten.
Op een digitale kaart zijn alle pluk-plekken te vinden.
Sportkantines
Steeds meer sportverenigingen hebben een gezonde katine, waaronder dansschool Bransz, tennisvereniging NVLTB, KV Wageningen en zwembad de Bongerd.
Sportclubs die hun kantine gezonder willen inrichten, kunnen aankloppen bij regiopartner Sportservice De Vallei voor ondersteuning.
Voedselbank
Verse groenten zijn meestal schaars bij de Voedselbank. Daarom ondersteunt de gemeente Wageningen een samenwerking van de Voedselbank met biologische zorgboerderij De Hoge Born. Cliënten van de Voedselbank genieten hierdoor van de groenten die deelnemers van de zorgboerderij hebben geteeld.