Wageningen eet duurzaam, gezond en samen

Voedselagenda Wageningen

Wageningen heeft een Voedselagenda opgesteld voor de periode 2021-2030 om te werken aan een gezonde, sociale en duurzame gemeente, met een florerende lokale economie, een sterke gemeenschap en minder armoede. De agenda biedt ook kansen voor innovatie en kennisontwikkeling in Wageningen.

Om die stip op de horizon te bereiken, streeft de gemeente vier doelen na:

  1. In Wageningen is de voedselomgeving gezond en inclusief.
  2. In Wageningen eten inwoners duurzaam voedsel van dichtbij.
  3. In Wageningen verspillen inwoners, bedrijven en organisaties weinig voedsel.
  4. In Wageningen eten inwoners veel plantaardig voedsel.

De vier thema’s zijn ook terug te vinden op de website Wageningen eet duurzaam.

Meer plantaardig eten

Wageningers vinden dat de rol van de gemeente vooral ligt in het stimuleren van maatschappelijke dialoog over het ‘waarom’ van plantaardig voedsel, het zichtbaar maken van het groeiend aantal Wageningse initiatieven op dit gebied en het bieden van inspiratie.

In de Voedselagenda heeft de gemeente hiervoor verschillende concrete acties opgenomen:

  • Organiseren van een maatschappelijke dialoog over het belang van plantaardig voedsel.
  • Zichtbaarheid genereren voor initiatieven die plantaardig voedsel stimuleren.
  • Als gemeente het goede voorbeeld geven in kantines en catering.
  • Bijdragen aan projecten van de Regio Foodvalley rondom de eiwittransitie.
  • Inspireren van de Wageningse horeca om meer plantaardige opties aan te bieden.
  • Ondersteunen van maaltijden en kookworkshops met plantaardige producten in de wijkcentra.