Interview met wethouder Maud Hulshof van Wageningen

Maud Hulshof

Ziggy Klazes, die als raadslid voor GroenLinks in 2021 het initiatief nam om vlees- en visreclame in Haarlem in de ban te doen, interviewde voor Gemeente Plant Vooruit wethouder Maud Hulshof (D66) van Wageningen.

Hulshof was één van de zes genomineerden voor onze ‘EiWet-houder’-verkiezing van 2024, die op 15 november werd gehouden tijdens het Gemeente Plant Vooruit congres in Utrecht. Hulshof verloor de verkiezing nipt van haar Groningse collega Kirsten de Wrede (PvdD).

Beter voor de aarde en onszelf

In het gesprek benadrukt Hulshof het belang van een plantaardiger voedingspatroon voor de aarde. Onze hoge consumptie van vlees en zuivel legt een groot beslag op het klimaat, wat weer een negatieve invloed heeft op de soortenrijkdom van planten en in het wild levende dieren:

Juist met voedselproductie — wat eet je wel en wat eet je juist niet — kan je daar heel veel in kunt sturen.

Een plantaardiger dieet is ook nog eens gezonder. Het wereldwijd bekende Planetary Health Diet bestaat voor de helft uit groenten en fruit, en bevat daarnaast kleine porties granen, peulvruchten, vlees en zuivel. Als we allemaal ongeveer zo zouden eten, levert dat enorme gezondheidswinst op en is er voldoende ruimte voor veehouderij en andere vormen van voedselproductie binnen de grenzen van het milieu.

Verbinding

Hulshof, die als wethouder ook verantwoordelijk is voor asiel en cultuur, ziet in voedsel een verbindende factor. Zo nam zij het initiatief voor warme schoollunches in Wageningen. Door op school uitsluitend plantaardig te koken en eten, wordt geen enkele leerling uitgesloten vanwege bijvoorbeeld een allergie of geloofsovertuiging.

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit keken mee, en zagen dat wanneer kinderen kennismaken met de variatie aan groenten en fruit de consumptie ervan ook thuis toenam. Voor ouders, die anders nogal eens worstelen om hun kinderen te leren boontjes, groenten en tomaten te eten, een win-win!

De warme schoollunches begonnen op één basisschool. Volgend jaar komen daar twee scholen bij. Op middelbare scholen worden in Wageningen ook moestuin- en smaaklessen gegeven.

Niet één oplossing

De gemeente kan verder helpen om de afzetmarkt voor plantaardig voedsel te vergroten. Zo is de catering van de gemeente Wageningen zelf bijvoorbeeld altijd plantaardig. In buurthuizen worden gratis groenten, fruit en noten aangeboden. Boeren uit de buurt krijgen korting op de tarieven voor de streekmarkt in de stad, waardoor inwoners ook weer in contact komen met de makers van hun voedsel.

Hulshof benadrukt dat er niet één manier is om de eiwittransitie vooruit te helpen:

Ik denk dat het zo’n complex ding is, dat je juist heel veel tegelijk moet proberen.

Gemeenten kunnen zelf paal en perk stellen aan reclame voor ongezonde voeding in hun aanbestedingsbeleid of de Algemene Plaatselijke Verordening. De landelijke overheid zou kunnen helpen door de btw op groente en fruit verlagen. En door gemeenten de mogelijkheid te geven om méér ongezond voedselaanbod te weren. Vooral in de omgeving van scholen, waar in tien jaar tijd 40 procent meer fastfoodlocaties zijn bijgekomen.

In de media

De Stad Wageningen logo
Wageningen Nieuws logo