De gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen werken in de Regio Foodvalley samen aan een gezonde en duurzame omgeving voor inwoners en ondernemers. Binnen het verband wordt met bedrijven en kennisinstellingen samengewerkt op zeven thema’s, waarvan ‘voeding voor een gezond leven’ er één is.
Ambities
De ambitie van Regio Foodvalley is om dé topregio van Nederland te zijn op het gebied van agrifood:
Een regio waarin kennis en innovatie op het gebied van landbouw en voedselproductie centraal staan. Op een duurzame en gezonde manier.
Specifiek op het gebied van voeding streeft de regio naar:
- Minder overgewicht en meer inwoners met een gezonde leefstijl.
- Kortere voedselketens: meer inwoners eten voedsel uit de regio.
- 60/40-procent plantaardige/dierlijke eiwitten in 2030.
- 50 procent minder voedselverspilling in 2050.
- Meer kennis en bewustzijn bij zorgprofessionals en inwoners over duurzame en gezonde voeding.
Voeding voor een gezond leven
Het programma Voeding voor een gezond leven richt zich op gezond, duurzaam en voldoende voedsel voor een groeiende bevolking.
Foodvalley wil op dit vlak een nationale proeftuin zijn; een plek waar wetenschap en praktijk samenkomen om baanbrekende voedselinnovaties mogelijk te maken.
Zo is in samenwerking met Jong Leren Eten het lesaanbod over smaak, gezonde voeding, voedselproductie en voedsel bereiden verzameld in een Menukaart voedseleducatie.
In een Community of Practice werken ketenpartijen, onderwijs- en kennisinstellingen, en overheden aan het verwaarden van reststromen, het optimaal benutten van grondstoffen en het verminderen van voedselverspilling. Zij wisselen kennis en ervaringen uit, starten projecten en nieuwe samenwerkingen, en ontwikkelen onderwijscurricula.
Om kortere ketens te stimuleren, lopen meerdere projecten. In het kader van ‘Restaurants voor Morgen’ hebben 23 restaurants in de regio onder begeleiding van Greendish hun menu verduurzaamd. Eén van de resultaten is dat de helft van de restaurants samen is gaan werken met lokale leveranciers. Ook wordt veel meer gebruik gemaakt van groenten en fruit uit het seizoen.