Oost NL werkt aan verduurzamen van voedselketens

Wageningen onderzoek voedsel

Oost NL — een samenwerkingsverband van de provincies Gelderland en Overijssel, het Ministerie van Economische Zaken en de Universiteit Twente — zet zich in om ondernemers, kennisinstellingen en overheden te verbinden om samen maatschappelijke impact te maken en de regionale economie van Oost-Nederland te versterken.

Duurzame voeding

Het samenwerkingsverband richt zich op verschillende sectoren, zoals toegankelijke gezondheidszorg, slimme energie, sterke industrie en circulaire economie.

Duurzame voeding is ook één van de speerpunten. Met een groeiende wereldbevolking neemt de vraag naar voedsel toe. De uitdaging is om voedselproductie en -consumptie te verduurzamen, om zo negatieve effecten op het milieu te verminderen en voedselzekerheid te garanderen.

Speciale aandacht gaat uit naar de eiwittransitie. Oost NL schrijft hierover:

Oost-Nederland kan bijdragen aan het omschakelen naar een landbouw- en voedselsysteem met positieve impact op milieu, leefomgeving en gezondheid. Nieuwe technologieën en innovaties kunnen ervoor zorgen dat Oost-Nederland voorop blijft lopen in duurzame voedselproductie.

Oost NL ondersteunt ondernemers die werken aan kwalitatief hoogwaardig, gezond en duurzaam voedsel met de nieuwste technologieën en innovatieve businessmodellen. Bedrijven, start-ups en scale-ups kunnen bij Oost NL terecht voor ondersteuning bij:

  • Het opstellen van een innovatief businessplan.
  • Succesvolle vestiging in de regio.
  • Versterking van internationaal ondernemerschap.
  • Het aantrekken van financiering.

Samenwerking in de regio

Binnen het thema Duurzame voeding werkt Oost NL samen met verschillende partners, waaronder Foodvalley NL, OnePlanet Research CenterWageningen University & ResearchUniversiteit TwenteNIZO, StartLife en The Green East.