Burgemeester opent VoedselHub Nijmegen

Hubert Bruls

VoedselHub Nijmegen levert voedseloverschotten aan sociale eet-initiatieven, waardoor zo’n 1.000 kwetsbare Nijmegenaren per week een gezonde maaltijd kunnen gebruiken. De VoedselHub werd 12 maart officieel geopend door de burgemeester en wethouders.

In september 2023 is het distributiecentrum VoedselHub Nijmegen van start gegaan met het ophalen van voedsel dat niet meer verkocht kan worden bij supermarkten, lokale stadsboerderijen en marktkramen. Deze voedingsmiddelen worden verdeeld over sociale eet-initiatieven in buurthuizen en wijkcentra die armoede en eenzaamheid bestrijden.

De VoedselHub is een samenwerking van Stichting VoedselSurplus, Huis van Compassie en Plan A en wordt ondersteund door de gemeente, Stichting Doen en Rabobank Nijmegen. Reden voor het college om dit distributiecentrum te bezoeken en het thema ‘Van Grond tot Mond’ zelf te aanschouwen.

‘Het is prachtig te zien wat er in korte tijd is bereikt en hoe deze VoedselHub twee maatschappelijke problemen aanpakt,’ vertelt burgemeester Hubert Bruls De Brug Nijmegen. Eén: voedselverspilling. Twee: de moeite die met name lage inkomens hebben om gezond te eten.

Tweedeling

Iedere week maken 120.000 Nederlanders gebruik van de voedselbank. Nog eens 400.000 Nederlanders leven volgens het Rode Kruis in ‘verborgen’ voedselarmoede. Die groep eet ook het ongezondst: ‘Mensen ervaren groente en fruit als onbereikbare luxe.’

Nederlanders met een bovenmodaal inkomen eten volgens het RIVM gezonder dan laagbetaalden, die vaker te zwaar en ziek zijn. Gezond en duurzaam voedsel is in kwetsbare buurten ook minder goed verkrijgbaar.

De weg van het voedsel

Bruls en de wethouders volgden de weg van het voedsel en begonnen hun bezoek bij Waalwortel, een regeneratieve ‘no-dig’ zelfoogsttuin aan de Bredestraat. Hier wordt de bodem zo min mogelijk verstoord.

Daarna volgde de VoedselHub aan de Vlietstraat. Hier worden de voedseloverschotten gesorteerd, opgeslagen en verdeeld in pakketten voor verschillende buurthuizen.

In het restaurant van Plan A werd het college bijgepraat over de totstandkoming van de VoedselHub en de huidige stand van zaken.

Het bezoek eindige bij Gezellig Nijmegen, één van de eerste organisaties die voedsel van de VoedselHub ontvangt.