In 2022 stelde de gemeente Ede vast dat het voedselaanbod op en rondom het treinstation veelal ongezond, eenzijdig en niet duurzaam was. Bovendien was er weinig inzicht in de behoeften en uitdagingen van lokale horecaondernemers. Wat hadden zij nodig om het aanbod te kunnen verduurzamen?
De invulling van het voedselaanbod op het station Ede-Wageningen is aan de NS. De gemeente gaat wel over het stationsgebied, en riep de hulp in van adviesbureau Greendish om het voedselaanbod gezonder en duurzamer te maken.
Gesprekken
Eerst werden gesprekken gevoerd met 16 horecaondernemers in de buurt. Daarin stonden de volgende vragen centraal:
- Waarom willen ondernemers wel of niet werken aan een gezond en duurzaam voedselaanbod?
- Wat hebben zij nodig om stappen te zetten in die richting?
- Hoe kunnen zij worden geïnspireerd en ondersteund?
De eigenaar van Grillroom Piramide licht toe:
Als je goed voor je zaak en klanten wilt zorgen, moet je blijven vernieuwen. Met de ontwikkelingen en veranderende behoeften van mensen meegaan. Niet stil blijven staan met oude producten, maar blijven vernieuwen.
Vegetarische gerechten zijn steeds meer in trek. ‘Zo loopt onze kapsalon falafel heel erg goed.’ En dat hoeft helemaal niet meer te kosten:
Denk bijvoorbeeld aan een lekker gerecht met fetakaas, olijven en uien. Niet duur, maar wel heel erg lekker.
De gesprekken werden ook gevoerd in het kader van de City Deal Gezonde en duurzame voedselomgeving, waarin Ede samen andere gemeenten onderzoekt wat het kan doen om de voedselomgeving van inwoners gezonder en duurzamer in te richten.
Positieve resultaten
Tien ondernemers meldden zich om mee te doen aan het vervolgproject (terwijl uit was gegaan van drie): Greendish bood praktische ondersteuning, met op maat gemaakte workshops en concrete adviezen voor in de keukens en restaurants.
Er werden mooie resultaten bereikt:
- Meer groente toegevoegd aan gerechten.
- Meer vegetarische opties.
- Gebruik van lokale ingrediënten.
- Initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan.
Martien Hagens en llen Poolman van de gemeente Ede kijken terug op een geslaagd project.
‘Er zijn waardevolle contacten opgebouwd en er zijn stappen gezet in het gezonder en duurzamer maken van het aanbod,’ vertellen zij.
We zijn trots op de ondernemers die mee hebben gedaan aan dit project. Het heeft ons geleerd dat met een goede benadering, met een goed aanbod, horecaondernemers bereid zijn om stappen te zetten in het gezonder en duurzamer maken van hun voedselaanbod.