Gemeenten in Foodvalley motiveren scholieren om gezond en duurzaam te eten

In 2025 is het project Kantine Kompas in Regio Foodvalley van start gegaan. Met dit project willen de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Rhenen, Scherpenzeel en Veenendaal middelbare scholieren inspireren om gezonder te eten. Omdat de schoolomgeving een belangrijke rol speelt bij de eetkeuzes die jongeren maken, is de school een goede plek om nieuwe gewoontes aan te leren.

Focus op plantaardig

Welvaartsziekten zoals overgewicht en diabetes type 2 zijn een groeiend probleem, en ons eetpatroon is ook van grote invloed op het klimaat. Kantine Kompas focust daarom op het stimuleren van een duurzaam, plantaardig voedingspatroon.

Jongeren leren hoe lekker en eenvoudig plantaardig eten kan zijn, en hoe dit verschil maakt voor hun eigen gezondheid én de wereld om hen heen. Met de kennis en inzichten die ze opdoen, kunnen ze bovendien thuis het gesprek aangaan en ook familieleden inspireren.

Drie speerpunten

Het project richt zich op drie speerpunten:

  1. Het vergroten van kennis en vaardigheden over duurzame voeding, door middel van lessen.
  2. Het vergroten van de motivatie om duurzaam te eten, door middel van sociale betrokkenheid.
  3. Het aanpassen van het aanbod in de schoolkantine om duurzame keuzes aan te moedigen.

In 2025 zal Kantine Kompas de deelnemende scholen werven. Vanaf schooljaar 2025–26 gaan zij aan de slag. Het project bouwt voort op succesvolle pilots in de Regio Foodvalley en andere gemeenten.