Ede wil een gezonde bevolking. Daarbij hoort een duurzame snack op het vernieuwde treinstation, vindt wethouder Bram van der Beek (CU). Maar over frites en kebab heeft de gemeente weinig te zeggen, schrijft Trouw.
Ede streeft al jaren naar gezonde en duurzame voedselomgeving. De Gelderse gemeente heeft schoolprogramma’s voor gezonde voeding en spreekt regelmatig met winkeliers om hen ertoe te bewegen klanten vooral gezonde keuzes te bieden.
In de nu nog lege winkelpanden van het verbouwde treinstation Ede-Wageningen zou Van der Beek, die voedsel in zijn portefeuille heeft, graag een gezond en gevarieerd aanbod van eten en drinken zien. Maar daar heeft hij geen inspraak in.
‘De winkelruimtes zijn van de NS,’ zegt Van der Beek tegen Trouw. ‘Wij kunnen niet bepalen hoe die ruimtes worden gebruikt of welke winkels daarin komen.’ Stationsshop Kiosk is al geopend. Een Döner cafetaria opent binnenkort.
Volgens Van der Beek is er inmiddels genoeg bewijs dat het moeilijk is voor burgers om gezonde voedselkeuzes te maken wanneer het voedselaanbod overwegend ongezond is. Drie jaar geleden schreef Ede samen met de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht een brief aan het kabinet, waarin ze pleitten voor aanpassing van de Omgevingswet. De gemeenten willen fastfoodketens kunnen weren, wat nu juridisch bijna onmogelijk is.
Wetgeving laat op zich wachten. Wel zegt de NS rekening te willen houden met de wensen van de gemeente. Ede krijgt één winkelruimte om zelf in te vullen. Van der Beek is in gesprek met ondernemers om daar een gezond voedselaanbod te faciliteren.