Apeldoorn kiest vijf speerpunten voor preventie en gezondheid

Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn zet in op een gezonde generatie in 2040. Deze generatie moet sterk en gezond zijn, en kunnen opgroeien, werken en wonen in een gezonde omgeving.

Gezondheid werd eerder door de gemeente vooral gekoppeld aan zorg voor inwoners met gezondheidsproblemen of ziektes. Apeldoorn blijft deze zorg natuurlijk leveren, maar zet nu ook meer in op preventie: inwoners gezond houden en voorkomen dat ze (meer) zorg nodig hebben. Met dat doel is het Actieplan Preventie & Gezondheid geschreven.

Vijf speerpunten

Het actieplan kent vijf speerpunten:

  1. Het terugdringen van gezondheidsachterstanden.
  2. Een gezonde fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten.
  3. Het versterken van (de verbinding met) de sociale basis.
  4. Een gezonde leefstijl.
  5. Vitaal ouder worden.

Werk aan de winkel

Leefstijl, en de omgeving waarin iemand leeft, bepaalt voor bijna 70 procent iemands gezondheid. Een gezonde leefstijl helpt chronische aandoeningen, zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten, voorkomen en draagt bij aan een beter herstel.

In Apeldoorn voelt 79 procent van de volwassenen en 88 procent van de jongvolwassenen zich gezond, blijkt uit de gezondheidsmonitoren van de GGD. Het gebruik van alcohol en tabak is afgenomen en inwoners eten meer groente en fruit. Toch is dat nog maar de helft ten opzichte van zo’n 40 procent in 2012. Ook heeft de helft van de volwassenen en ouderen overgewicht; iets meer dan het landelijk gemiddelde. Er is dus nog werk aan de winkel!

Actiepunten

Wat gaat de gemeente doen? Naast voorlichting over gezonde voeding, die in Apeldoorn al wordt gegeven, bevat het actieplan onder meer de volgende actiepunten:

  • Inwoners stimuleren om in beweging te komen door ze kennis te laten maken met verschillende vormen van sport en beweging.
  • Meer beweegprogramma’s aanbieden in de openbare ruimte, zoals de kwiekroutes, de Apeldoornse Wandelchallenge en Kleurrijk wandelen.
  • Regulering van de verkoop van tabakswaren en fastfood.
  • Professionals en vrijwilligers stimuleren om gezonde maaltijden te serveren op ontmoetingsplekken, zoals met het project Gezonde Buurten.
  • Educatie aanbieden op ontmoetingsplekken om mensen te leren zelf gezond en betaalbaar te koken.
  • Een sterkere focus op voedseleducatie in het primaire onderwijs, zoals met de campagne Groente, zet je tanden erin.
  • Een extra JOGG-regisseur in het voortgezet onderwijs om gezond gedrag en een gezonde omgeving te stimuleren. Er wordt gebruik gemaakt van landelijke programma’s, zoals Chef, Helder op school en Gezonde school.
  • Samenwerken met lokale partijen zoals afgesproken in het Preventieakkoord, het Sport- en beweegakkoord, en het Convenant JOGG.