Geef het goede voorbeeld

Gemeenten kunnen het goede voorbeeld geven door in hun bedrijfsrestaurants en catering gezond en duurzaam voedsel aan te bieden, en dit aantrekkelijk te presenteren.

Denk ook aan het aanbieden van fruit, gezonde lunches en water tijdens bijeenkomsten, vergaderingen en recepties.

Bedrijfsrestaurants van de overheid voldoen aan het MVI-criterium Overheidsniveau Gezonde Catering. Hierbij wordt uitgegaan van de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Ook gemeente- en provinciehuizen kunnen het Overheidsniveau Gezonde Catering gebruiken in hun eigen bedrijfsvoering en voor aanbestedingen.

Heb je lopende contracten? Ga in gesprek met de cateraar en bekijk op welke termijn zij aan deze criteria kunnen voldoen:

  • Je biedt water aan, bijvoorbeeld uit de kraan, een watertap of eventueel flesjes.
  • Je biedt verse (snack)groente en fruit aan.
  • In iedere productcategorie bied je minimaal 60 procent gezondere keuzes aan. Hetzelfde geldt voor de automaten.
  • Op (vrijwel) alle opvallende plaatsen staan alleen gezondere en duurzamere keuzes.
  • Groente en fruit bied je aan op een manier dat ze makkelijk te eten zijn, bijvoorbeeld schoongemaakt en voorgesneden.
  • Bij de kassa of bar staan alleen gezondere en duurzamere keuzes, of je biedt geen eten of drinken aan.
  • Afbeeldingen, reclamematerialen, merknamen en logo’s zijn vooral van Schijf van Vijf-producten.

Met bijgaande checklist van het Voedingscentrum breng je je voedingsaanbod in kaart. Daarnaast krijg je inzicht in wat gezondere en duurzamere keuzes zijn.

Voorbeelden