Mbo’s en hbo’s onderzoeken en stimuleren plantaardig eten

Scholieren kookworkshop

Hoe maken jongeren van 16 tot 20 jaar hun voedselkeuzes? En hoe kunnen ze worden aangemoedigd om gezonder en duurzamer te eten?

Dat wordt onderzocht in het project Mbo-student in Actie naar Plantaardig voedsel, een samenwerking van zeven mbo’s, zeven hbo’s, maatschappelijke organisaties en de gemeenten Almere en Súdwest Fryslân. Het project is in januari 2025 gestart en loopt twee jaar.

Belangrijke doelgroep

Jongvolwassenen, en dan met name mbo-studenten, zijn een belangrijke doelgroep in de eiwittransitie, omdat ze zich op een kruispunt in hun leven bevinden: ze gaan zelfstandig wonen en ontwikkelen nieuwe eetgewoonten. Jongeren met een praktische opleiding eten gemiddeld bovendien minder gezond en minder duurzaam dan jongeren die een theoretische opleiding volgen.

Tijdens het project wordt niet alleen onderzocht hoe mbo-studenten over plantaardig voedsel denken en hoe plantaardig ze al eten, maar ook welke oplossingen ze zélf kunnen bedenken om gezondere en duurzamere keuzes te maken.

Dat laatste is belangrijk, vertelt Antien Zuidberg, lector bij HAS green academy en projectleider:

De studenten worden door middel van ‘challenge-based learning’ uitgedaagd om zelf het vraagstuk te onderzoeken en met oplossingen te komen. Dit motiveert hen om zelf het gewenste gedrag te gaan vertonen en dit over te dragen op leeftijdsgenoten.

Brug tussen mbo en hbo

Het project wordt uitgevoerd in vier regio’s: Brabant, Metropoolregio Amsterdam, Noord en Zuid-Holland. Mbo- en hbo-studenten doen mee. Zij doen stages en afstudeeropdrachten die passen binnen het project.

Senior onderzoeker Willemijn Vermeer licht toe:

Dit project is waardevol vanwege de intensieve samenwerking die plaatsvindt tussen verschillende hbo- en mbo-instellingen in heel Nederland, zowel op het niveau van onderzoekers, docenten als studenten.

Landelijke samenwerking

Het project wordt gefinancierd door Regieorgaan SIA, het onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek dat zich richt op praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport betalen ook mee.

Het project valt ook onder het CoE Groen, een samenwerking van HAS green academy, Aeres Hogeschool, Hogeschool Inholland en Hogeschool Van Hall Larenstein.