Midden-Drenthe wil een voorbeeldgemeente worden, waar bewust met voedsel wordt omgegaan. De gemeente heeft een stip op de horizon gezet voor 2040: Midden-Drenthe als gezonde voedselomgeving, waar iedereen toegang heeft tot lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel en voedselverspilling tot een minimum is beperkt.
Voor de komende vijf jaar is de Voedselvisie 2025-2029 opgesteld, waarin vier doelen centraal staan:
- Het verkorten van de voedselketen.
- Het verduurzamen van de voedselproductie.
- Gezonde voeding.
- Het verminderen van voedselverspilling.
In deze Voedselvisie komen verschillende beleidsdocumenten samen, waaronder de Duurzaamheidsvisie, het Raadsprogramma 2022-2026 en de beleidsnota Bewegen, leefstijl en gezondheid 2024-2027.
Duurzame productie
De bouwsteen ‘Duurzame voedselproductie’ draait om het realiseren van een toekomstbestendige en duurzame manier van voedsel produceren die zowel de omgeving als de lokale gemeenschap ten goede komt. Kleinschalige en lokale initiatieven van inwoners, zoals buurtmoestuinen en voedselbossen, spelen daarin een rol, maar het gaat ook om landbouw op grotere schaal.
Daarbij kan worden gedacht aan nieuwe teelten, nieuwe teeltmethodes of nieuwe samenwerkingen, maar ook aan boslandbouw, een akker van de toekomst, plantaardige eiwitten voor menselijke consumptie en de teelt van bouwmaterialen.
Boeren worden gestimuleerd om duurzame productiemethoden te ontwikkelen en uit te voeren, onder andere door het verstrekken van subsidies.
Daarnaast wil de gemeente het netwerk van voedselproducenten versterken en verder uitbreiden.
Gezond eten
Gezonde voeding is de basis van een energiek en vitaal leven. Ook helpt gezond eten om chronische ziektes te voorkomen.
De bouwsteen ‘Gezonde voeding’ begint bij een gezonde bodem met veel voedingsstoffen. De Drentse zandgronden worden van oudsher ‘arme gronden’ genoemd. Toch zitten er in de veelal beschikbare leemlaag belangrijke nutriënten.
Daarnaast gaat het om gezond (eet)gedrag. Dat hangt nauw samen met een gezonde voedselomgeving: hoe meer gezonde opties er zijn, hoe sneller mensen gezonde keuzes maken.
Jongeren verliezen bovendien de vaardigheid van het bereiden van een gezonde maaltijd. Daarom besteedt de gemeente ook aandacht aan voedselvaardigheid: Hoe maak ik een gezonde maaltijd klaar? En hoe proeft gezond eten eigenlijk?
Drie rollen
De gemeente vervult binnen de Voedselvisie drie rollen:
- Faciliteren: Inwoners en ondernemers ondersteunen bij initiatieven en projecten op het gebied van voedsel, bijvoorbeeld door het verstrekken van subsidie of het organiseren van een evenement.
- Verbinden: Organiseren van ontmoetingen om doelgroepen bij elkaar te brengen en van elkaar te leren, en een podium geven aan mooie voedselinitiatieven.
- Laten zien: Zelf als gemeente het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld door bewuster in te kopen voor kantines, voedselverspilling te verminderen op het gemeentehuis en een maandelijkse voedseltip te geven op het intranet.